Medi ambient

El temporal amenaça amb desbordaments dels rius

Alerta de Protecció Civil pel risc d'inundació en diversos rius i rieres per culpa de les pluges, que continuaran avui

Registre rècord de més de 320 litres recollits al parc natural dels Ports, a l'Ebre

Jornada d'intensa pluja, vent i temporal marítim ahir en gran part del territori. El temporal de llevant, que avui continuarà actiu segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), va tenir com a efecte més preocupant les crescudes de rius i rieres, fet que va provocar que Protecció Civil emetés un avís d'alerta pel risc de desbordament i que s'insistís en la necessitat de no acostar-se ni a les lleres de rius i rieres ni al mar.

Pujada del cabal

Les pluges dels darrers dies i la previsió que les precipitacions continuïn avui van obligar ahir a incrementar el cabal de desembassament en diversos pantans, cosa que va crear situacions de risc en diversos rius i rieres. Protecció Civil, que va alertar diversos municipis afectats, va recomanar no accedir a les lleres, així com evitar punts baixos, guals i creuaments a nivell dels rius. Una de les conques afectades per la situació de risc és el Llobregat, des de Guardiola de Berguedà i fins a la confluència amb el Cardener, així com els seus afluents Saldes i Bastareny, amb alertes a municipis del Berguedà, el Bages i el Baix Llobregat. Al Ter, l'augment del cabal ha fet reproduir la mateixa alerta a diversos municipis d'Osona, el Ripollès, la Selva i el Gironès. Al Camp de Tarragona s'ha fet el mateix avís a la conca del riu Siurana, al Priorat, i a les comarques gironines, a les conques dels rius Freser, Fluvià i Llierca.

Pel que fa a les precipitacions, les Terres de l'Ebre van ser un dels punts on es van concentrar més pluges, en especial a les cotes altes del massís dels Ports (Baix Ebre), on es van arribar a acumular durant el dia 327 litres per metre quadrat, un rècord històric d'acumulació en els registres automàtics del SMC.

En diversos punts del territori, les precipitacions van provocar algunes esllavissades que van comportar problemes en la circulació. La caiguda de pedres a la via va obligar a interrompre la circulació de trens entre Riba-roja d'Ebre i Flix, fet que va obligar Renfe a habilitar un servei alternatiu per carretera per als viatgers de dos trens afectats de la línia R15. També es van registrar afectacions per esllavissades en diverses carreteres com ara la C-55 a Navàs i Sant Vicenç de Castellet, la C-44 a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i la C-37 a Castellfollit del Boix, entre d'altres.

El 112 va atendre més de 400 trucades motivades pel temporal i els bombers van dur a terme més d'un centenar de sortides fins ahir al vespre per culpa dels efectes de la pluja i també del vent, que va bufar amb ratxes properes als 80 km/h. El temporal marítim també va ser intens, tot i que sense conseqüències importants. L'Ajuntament de Barcelona va activar el pla bàsic d'emergència municipal per mal estat de la mar i va prohibir l'accés als espigons i al mar. Al Port de la Selva (Alt Empordà) el mar va inundar part del municipi.

El SMC preveu que avui el temporal continuï, sobretot a les comarques gironines, i que remeti durant el vespre.

LA XIFRA

327
litres
per metre quadrat es van recollir ahir al parc natural dels Ports, al Baix Ebre, nou rècord diari a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona