Medi ambient

Un fong amenaça les boixedes de la Garrotxa

Els tècnics del parc natural han detectat comunitats de boixos secs a diversos municipis, fins i tot en jardins particulars d'Olot

Diuen que l'origen és una espècie invasora de boix americà

Les boixedes de la Garrotxa –una espècie molt important en els ecosistemes de la comarca– estan seriosament amenaçades i, a hores d'ara, no se'n sap ben bé la causa. Durant els últims anys, s'ha detectat que s'assequen fins a morir, cosa que s'ha fet evident en moltes zones, sobretot de l'Alta Garrotxa, com a Beget i la vall de Bolós, però també en d'altres punts de la comarca, com a Sant Feliu de Pallerols i la Vall d'en Bas, i fins i tot a Olot mateix. Un bon exemple d'aquesta problemàtica es pot veure al parc Nou d'Olot, on hi ha una boixeda centenària a l'itinerari dels roures pènols. A la part que toca a l'entrada per l'avinguda de Cuba, els exemplars de boixos ja mostren els símptomes d'assecament, igual que els de la tanca vegetal del camí d'accés a la torre Castanys des d'aquesta mateixa entrada.

El tècnic del parc Natural de la Garrotxa, Joan Montserrat, ha explicat que han arribat a la conclusió que es pot tractar d'un fong associat al boix americà, el Cilindro Claudium Buxicum, després d'observar que els boixos més afectats són els que estan en zones properes als rius i no pas els de sequer. I els ho ha corroborat, segon ell, l'estiu plujós de 2014, que ha generalitzat l'extensió d'aquest fong. Ara, han enviat mostres als principals laboratoris especialitzats en vegetals com el de Sanitat Vegetal, el de la Universitat de Barcelona i el del Centre Superior d'Investigacions Científiques de Madrid per determinar-ne la causa.

Aquest fong hauria arribat a la comarca des d'Anglaterra, que n'ha estat el focus difusor per diversos països europeus. Montserrat ha detallat que han observat en els exemplars afectats que hi ha unes xancres, una mena de ferides per on surt del fong, les quals assequen les branques quan els donen completament la volta. Després de compartir aquest problema al lloc del web del parc natural, els tècnics han sabut que també hi ha boixedes possiblement afectades al Ripollès, a les zones més properes a l'Alta Garrotxa de l'Alt Empordà i també en punts de les comarques del Pla de l'Estany, de la Selva i del Berguedà. Si, finalment, es prova que el problema és aquest fong, només es pot esperar que la mateixa planta desenvolupi una resistència pròpia. A Besalú, s'ha donat el cas de l'afectació del boixos del cementiri, però, en aquest cas, el problema ha estat provocada per una papallona nocturna. La fumigació d'aquests boixos amb insecticides ha resolt el problema.

LA XIFRA

6
comarques
catalanes han determinat que tenen comunitats de boixos afectades per aquest problema.

LA DATA

2009
És l'any en què
els tècnics del Parc Natural de la Garrotxa van detectar el problema dels boixos.

LA FRASE

La gent d'Olot que té jardins demana si la causa pot ser la pluja àcida, però això ho hem descartat
Joan Montserrat
tècnic del parc natural de la garrotxa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona