Medi ambient

Muro es redescobreix a través de l'etnobotànica i el patrimoni

La localitat del Comtat inaugura una ruta per diferents punts del municipi i els relaciona amb les espècies vegetals de la zona

Durant el mes de març l'ajuntament organitza les XI Jornades per a la Sostenibilitat

Quantes vegades ens hem demanat la raó del nom d'un carrer o d'un paratge en concret? I en esbrinar-lo hem descobert la informació que ens aporta. L'etnobotànica estudia aquestes i altres relacions entre els éssers humans, les espècies vegetals i l'entorn natural.

Amb aquesta premissa, Muro ha apostat per aprofundir en la història del municipi que ha configurat la seua realitat actual. La ruta etnobotànica, que inaugura aquest diumenge, ofereix un recorregut tant per la pròpia vila, com pels seus voltants, tot seguint la senda del riu Agres i visitant paratges d'interès local desenvolupats en 21 emplaçaments, que són els que configuren la ruta.

L'Olivera Centenària, la font del Baladre o el parc de Fontanelletes, els taulellets que omplen Muro, el Fumeral, la Biblioteca, el Batà o l'ermita de Sant Antoni són alguns dels indrets inclosos en aquesta iniciativa que ofereix informació complementària sobre cadascú d'ells a través d'un lloc web i dels codis QR que l'Ajuntament ha instal·lat al llarg del recorregut.

La presentació del projecte tindrà lloc aquest diumenge 1 de març de la mà de l'etnobotànic, Daniel Climent i la responsable que la ruta haja vist la llum, Anna Dèlia Gisbert “Taes”, directora del Taller d'Ocupació “La Quebrantà”, els alumnes del qual han donat vida a la iniciativa.

La ruta etnobotànica relaciona el patrimoni de Muro amb les espècies vegetals que l'envolten, com el cas dels Sants de Pedra, que donen nom a un dels carrers del nucli antic i que, sortosament, encara hi perviuen. Una forma de redescobrir la història de la vila i aprendre sobre l'entorn natural i la seua relació amb la societat.

Jornades

Durant tot el mes de març Muro serà escenari de les IX Jornades per la Sostenibilitat que organitza l'Ajuntament i que inclouen tot un seguit d'activitats com conferències, cursos o exposicions sota el lema genèric de “Terra volguda, natura estimada”.

Les jornades s'han inaugurat aquest divendres amb les exposicions “Mariola, jardí botànic” i “Transformant la realitat II”, totes dues a la sala d'exposicions de l'Arxiu Municipal i una conferència del doctor en biologia, Carles Arnal, sota el títol de “Allò que és insostenible... tomba. Per un model de desenvolupament rural (veritablement) sostenible”.

Al llarg del mes, les jornades es completaran amb les conferències d'Octavio Balaguer “Mariola, jardí botànic” i de Josefina Fraile “Manipulació climàtica, medi ambient i salut pública”, la pujada a la Penya del Frare, l'observació nocturna del cel i audició d'aus nocturnes, una excavació arqueològica per a escolars i reconeixement de l'ecosistema de ribera, a més de cursos sobre alimentació responsable, cuina per a ser feliç i sobre control biològic i ecològic de plagues i malalties.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona