Medi ambient

Els embassaments de Mequinensa i Riba-roja d'Ebre contenen la riuada

El cabal del riu es mantindrà fins diumenge en 1.550 metres cúbics per segon al tram final

Els alcaldes diuen que la CHE espera massa a desembassar

El sistema d'embassaments de Mequinensa, Riba-roja d'Ebre i Flix serà capaç de contenir la gran riuada de l'Ebre, que ha provocat greus destrosses aigües amunt. Aquesta és la previsió de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que ha comunicat als alcaldes de la Ribera d'Ebre que fins diumenge es continuaran desembassant 1.550 metres cúbics per segon. El pantà de Mequinensa estava ahir al 95% de la seua capacitat i el de Riba-roja s'acostava al 98%; a més, el cabal del riu al seu pas per Ascó era de 1.559 metres cúbics per segon i a Tortosa se situava en 1.569 metres cúbics per segon.

“A partir de 1.800 metres cúbics per segon, les centrals hidroelèctriques tenen problemes per al seu funcionament, per això han estat desembassant un cabal inferior des de dijous passat”, va afirmar l'alcalde de Miravet, Toni Borrell, crític amb la gestió que fan del riu les hidroelèctriques, per bé que la CHE insisteix que és l'organisme de conca el que determina els desembassaments. També l'alcalde de Flix, Marc Mur, considera que s'espera massa a buidar els pantans. Amb tot, els alcaldes estan tranquils per l'impacte de la riuada al tram final de l'Ebre, un impacte que es limita a la inundació d'embarcadors i petits camps agrícoles. En el cas de Miravet, hi ha una superfície d'unes quatre hectàrees de presseguers i pruneres negada des de dijous. “L'afectació és mínima, però el que té els arbres florits i inundats necessita una compensació”, va dir Borrell. L'Estat va anunciar ahir ajuts per als afectats per la riuada al nord.

LA FRASE

Desembassen el volum d'aigua que permet el funcionament de les hidroelèctriques
Toni Borrell
ALCALDE DE MIRAVET

LA XIFRA

1.569
metres cúbics
per segon és el cabal que portava l'Ebre al seu pas per l'estació d'aforament de Tortosa.

La riuada arrossega els macròfits

Un dels beneficis de la crescuda de l'Ebre és que arrossega macròfits riu avall; així doncs, des de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) no preveuen gaires problemes per les algues a l'inici de la campanya de navegació. En canvi, el director de l'Idece, Jordi Borràs, va explicar que caldrà fer una batimetria per comprovar com queda la via navegable després de la riuada i reposar boies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona