Medi ambient

Gallecs, l'esperit del 78

El síndic de greuges demana un informe sobre un projecte de centre logístic previst a l'espai natural de Gallecs

La Plataforma per a la Defensa de Gallecs vol emular el 19 d'abril la gran marxa que es va fer fa 37 anys per reclamar la preservació de l'espai i Mollet del Vallès rep des d'avui una exposició sobre aquest esdeveniment històric

La implantació logísticaés una de les amenaces que afronta Gallecs, segons la plataforma

L'anunci que l'empresa TransWences ha dipositat ja una paga i senyal a l'Institut Català del Sòl, Incasòl, per comprar els terrenys de Can Banús, a Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Occidental, per fer-hi una central logística de mercaderies a tocar de Gallecs, ha posat en peu de guerra diverses entitats que han lluitat històricament per la conservació d'aquest espai natural.

Gallecs és un espai rural que comprèn 733,52 hectàrees, a cavall entre el Vallès Occidental i l'Oriental. La major part d'aquesta extensió s'utilitza com a terreny agrícola i amb els anys s'ha convertit en l'espai per al lleure i l'oci de les poblacions veïnes. Gallecs està gestionat pel Consorci del Parc de l'Espai d'Interès Natural de Gallecs, que està format per la Generalitat i els ajuntaments de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Lliçà de Vall i també pel de Montcada i Reixac.

A banda de l'anunci de l'empresa Trans-Wences, la Plataforma per a la Defensa de Gallecs, que lluita per la preservació d'aquest espai ubicat a 15 quilòmetres de Barcelona, ha identificat diverses amenaces més sobre el territori i planeja una gran marxa per al 19 d'abril per recuperar l'esperit de la manifestació de l'any 1978 en què hi van participar unes 7.000 persones. Alhora també s'han presentat mocions als sis ajuntaments que hi tenen terrenys. Aquests municipis són Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Lliçà de Vall, Montcada i Reixac, Santa Perpètua de Mogoda i Palau-solità i Plegamans i han acudit al síndic de greuges. Per la seva banda, el síndic ha sol·licitat un informe ambiental a l'Ajuntament de Santa Perpètua sobre els terrenys de Can Banús, a tocar del terme de Mollet i de l'espai protegit de Gallecs, que Incasòl pretén vendre a l'empresa Trans-Wences per a la construcció del centre de distribució logística internacional. El síndic de greuges ho ha comunicat en una carta enviada a la Plataforma per a la Defensa de Gallecs, que havia presentat una queixa perquè entén que el centre logístic tindria un greu impacte ambiental a Gallecs. Ara el síndic ha demanat un informe a l'Ajuntament sobre els impactes ambientals que suposaria aquesta urbanització.

La implantació logística és una de les amenaces que, segons la Plataforma per a la Defensa de Gallecs, afronta l'espai natural i que denunciaran en la manifestació que han convocat pel dia 19 d'abril. Està previst que a les 9 del matí surtin cinc columnes des de Santa Perpètua, Mollet, Parets, Lliçà de Vall i Palau-solità i Plegamans. Els manifestants es trobaran a l'església de Gallecs a les 11 del matí. Allà serà el lloc on es faran alguns actes organitzats per la Plataforma. A continuació, les cinc columnes aniran totes juntes fins als terrenys de Can Banús. Aquests són els sòls que interessen a l'empresa Trancs-Wences.

Una exposició

La manifestació convocada pel cap de setmana del 19 d'abril vol reeditar la gran marxa que l'any 1978 va reunir milers de persones per reclamar la protecció de Gallecs. Una exposició que es podrà veure des d'avui i fins al 24 d'abril a La Marineta de Mollet recordarà la manifestació amb documentació, pòsters, fotos, adhesius i reculls de premsa de l'època.

El Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de Gallecs es va aprovar l'any 2009 amb 689 hectàrees, lluny de les 1.472 que l'any 1970 va expropiar la direcció general de Planificació Urbana del govern espanyol per fer una ciutat de 250.000 habitants. Tampoc va incloure les 300 hectàrees de terrenys privats previstes inicialment a Palau-solità i Plegamans i Lliçà d'Amunt. La plataforma adverteix que hi ha projectes diversos que afectarien l'espai, com el desdoblament de la C-59, el ferrocarril entre Sabadell i Granollers o l'autovia interpolar que seguiria la traça de l'actual C-155. Vol que els Pinetons de Mollet s'incloguin en el PEIN, que el camp de tir al plat torni a ser agrícola quan s'acabi la concessió i alerta de l'impacte de la falconeria en les aus migratòries.

La marxa
El 19 d'abril tindrà lloc la marxa que imitarà la que hi va haver el 1978. Està previst que surtin cinc columnes de Santa Perpètua, Mollet, Prates, Lliçà de Vall i Palau-solità i Plegamans . La marxa acabarà a Can Banús, al número 1 de la infografia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona