Medi ambient

Medi Ambient

Les claus de la deixalleria, a casa

Els veïns de Susqueda accediran dins la instal·lació quan vulguin per reciclar

És el primer espai d'aquest tipus a la Selva

L'equipamentté un llibre de visites i els veïns van rebre formació sobre la instal·lació el primer dia

A Susqueda tenen, des de fa poc, la nova deixalleria, a dalt del veïnat del Far. Donarà servei als veïns de les masies més properes a la instal·lació, indica l'alcalde del poble, Joan Mercader (Junts per Susqueda-Acció Municipal). El més curiós del cas és que l'horari de l'equipament serà el que els veïns desitgin: l'Ajuntament repartirà les claus a una quinzena de masos perquè hi puguin anar quan els vagi més bé. És la primera deixalleria rural de la comarca de la Selva.

Les claus (o els cadenats) encara no estan a punt, explica Mercader. Quan la deixalleria entri del tot en funcionament, donarà servei a la gent del Far. “Es podria considerar la primera instal·lació del poble”, assenyalen fonts de l'àrea de medi ambient del Consell. Al nucli de Sant Martí Sacalm, hi ha l'edifici de l'ajuntament i el centre cívic, però a Susqueda no hi ha cap espai públic.

Uns 40.000 euros

La deixalleria de Susqueda ha costat 39.523,67 euros, 37.547,48 dels quals han estat finançats via el Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC). Abans de la inauguració de l'espai, el dissabte 28 de març, els responsables comarcals de la gestió de residus (l'empresa mixta Nora) hi anaven un cop l'any a recollir “bombetes, pintures...” Però tot depenia de la bona voluntat dels veïns i, sovint, les restes dels objectes acabaven als dipòsits comuns, cosa que anava en detriment d'un bon reciclatge.

Fonts del Consell expliquen que la notable separació entre els masos del poble van aconsellar que es busqués un nou sistema. “Des de fa anys, hi ha deixalleries mòbils o fixes amb atenció al públic a la comarca, però a Susqueda això no podia ser, i s'ha buscat la fórmula d'autoservei.”

Quan tinguin la clau, els veïns obriran l'equipament i apuntaran en un llibre de visites quins residus hi han deixat i quin dia ho han fet. “Això només és factible en un poble molt petit. És cert que és una instal·lació singular”, diuen des del Consell.

La instal·lació té un pati d'articles grans –on els veïns deixaran objectes que seran separats a la deixalleria comarcal–, recipients per a peces petites i cubetes per a residus especials. “Estem contents”, admet l'alcalde. El dia de la inauguració, els veïns van rebre formació bàsica. A Susqueda viuen un centenar de persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona