Medi ambient

La Ruta dels Molins de Banyeres de Mariola incorpora una rèplica d'un forn de calç en el recorregut

La construcció compta amb un gran valor etnològic

La Ruta dels Molins paperers de Banyeres de Mariola compta en el seu recorregut des de fa escassos dies amb una rèplica d'un antic forn de calç que s'ha instal·lat en les proximitats de l'àrea d'acampada del molí l'Ombria utilitzant la pedra i les tècniques tradicionals en la seua construcció.

Per a la seua construcció s'han pres com a model altres els forns de calç existents en diferents punts del terme municipal i s'ha consultat a persones majors que en el seu moment es van dedicar a la construcció d'este tipus de forns. Així mateix, s'ha contractat a especialistes en treballar la pedra en sec, que cada vegada són més escassos.

La seua forma és cilíndrica, estant soterrat quasi en la seua totalitat llevat de la part frontal on es troba la boca d'entrada de llenya i altres materials. Les dimensions són 2,60 metres de diàmetre interior en la base del forn i 2,90 metres en la coronació, amb una altura de 2,80 metres.

Des de temps dels romans fins al segle passat els forns de calç han sigut un element important pels seus múltiples usos, tals com blanquejar parets de les cases i evitar humitats, per a ús en l'obra, per a la desinfecció o com a fertilitzant. En el cas de Banyeres de Mariola, a més dels usos indicats, els forns de calç van tindre la seua importància per a la indústria paperera com a matèria primera per a purificar i blanquejar el paper. En el terme municipal inclús hi ha nombroses restes d'estos exponents d'arquitectura tradicional.

Per a facilitar la comprensió del funcionament dels forns de calç, s'ha decidit construir una representació, que junt a l'existent al parc natural de la Font Roja siguen , possiblement, els dos únics existents al País Valencià per a que els visitants puguen mitjançant estrats i filades la forma de col·locació de la llenya utilitzada per a la combustió, la col·locació de les pedres calcàries i com anava reblint-se o tancant-se el forn amb pedra seca i en forma de volta, tot això a través de la visualització una secció real de tots estos materials.

Aquesta construcció pot suposar un nou al·licient turístic per als visitants de la zona d'acampada i de la Ruta dels Molins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona