Medi ambient

L'aviació esportiva desafia el tancament d'Alfés i l'omple d'avionetes

Tot i que s'havia excedit el nombre de vols permesos, Aviació Civil va permetre les operacions de trenta avionetes d'aeroclubs catalans a l'aeròdrom

Una trentena d'aeronaus procedents de diferents punts de Catalunya es van concentrar ahir a l'aeròdrom d'Alfés, al Segrià, per protestar contra el tancament de les instal·lacions ordenat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ratificat pel Tribunal Suprem. L'acte, que va tenir el suport de la Federació Aèria Catalana i l'associació de pilots i avions privats Aopa Spain, volia reunir inicialment un centenar d'aeronaus, però la Generalitat va advertir que Alfés només té permisos per a 35 operacions a la setmana, i ahir dissabte ja s'havia cobert la quota. Tot i això, Aviació Civil no va posar cap impediment a la trentena d'aeronaus que van sortir de diferents
aeròdroms de Catalunya amb destinació a Alfés.

Els concentrats donen suport al Reial Aeri Club de Lleida, que s'oposa al tancament, tot i la sentència del TSJC, segons el qual les instal·lacions vulneren la normativa ambiental i la protecció de la timoneda, hàbitat de les aus estepàries, algunes de ja desaparegudes, que hi ha a la zona de l'aeròdrom. El club aeri lleidatà ha presentat un recurs de nul·litat davant del TSJC argumentant indefensió, en un últim intent d'evitar el tancament.

El darrer dia per a l'aeròdrom és el 3 d'agost, data en què es compliran dos mesos de la resolució del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat exigint el compliment de la sentència. Des de la Generalitat ja han començat els contactes amb el Reial Aeri Club de Lleida per facilitar el trasllat del club a l'aeroport d'Alguaire.

La Generalitat ja va descartar la construcció de l'aeroport de Lleida a Alfés arran del problema ambiental que significava la situació de la timoneda, protegida com a zona especial de protecció d'aus (ZEPA). En declaracions recollides per l'agència ACN, el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, ha assegurat que es vol fer “de comú acord i que s'entengui que és millor per a tots fer-ho bé i a plena satisfacció de l'aeroclub i nostra”.

El litigi judicial que ha acabat amb la sentència de tancament de l'aeròdrom el va iniciar el grup ecologista Ipcena davant la passivitat de la Generalitat per protegir la zona ZEPA i fer complir la normativa ambiental. La decisió judicial i l'imminent tancament ha crispat els ànims. Una bicicletada organitzada pels ecologistes a Alfés va acabar amb un petit altercat, amb membres de l'aeroclub i veïns d'Alfés encapçalats pel seu alcalde, Hilari Guiu, escridassant els excursionistes, alguns d'ells famílies amb nens. La CUP va emetre un comunicat en què reprovava l'actitud de l'alcalde de la localitat.

LA FRASE

La convivència de la timoneda i l'aeròdrom ha estat possible fins ara; no entenem el canvi
Antoni Serra
Pilot concentrat ahir a alfés

LA DATA

1929
Va ser l'any
que es va estrenar. L'any 2000 la Generalitat el va comprar, però al final va optar per Alguaire.

LA XIFRA

35
vols
a la setmana estan autoritzats per operar des de l'aeròdrom. A partir del 3 d'agost haurà de tancar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona