Medi ambient

Avenços en prevenció tres anys després dels incendis

S'han redactat 130 plànols de delimitació als municipis per establir les àrees d'autoprotecció en cas d'incendi

Interior confia que a final d'any seran 200 i que es podran començar a executar

La magnitud de l'incendi del 2012 (13.000 hectàrees de terreny cremades i quatre víctimes mortals) ha fet posar les piles a les administracions per si un foc d'aquestes característiques es tornés a repetir. Ahir, en un acte a Avinyonet de Puigventós per fomentar la prevenció d'incendis, i coincidint amb el tercer aniversari dels focs de l'Alt Empordà, es van concretar algunes dades dels avenços aconseguits. El director del Departament d'Interior a Girona, Albert Ballesta, explica que s'està treballant sobretot en prevenció. “Estem duent a terme un projecte molt gran, molt ambiciós, necessari i que encara no està acabat”, assegura. Es tracta de la redacció d'uns plànols de delimitació en tots aquells municipis gironins que per les seves característiques geogràfiques necessitin un pla de protecció contra incendis.

Més plànols a final d'any

En aquest sentit, l'any 2015 va començar amb tan sols vuit municipis que tenien un pla, i en l'actualitat ja s'han redactat 130 plànols de delimitació que hauran de ser aprovats pels ajuntaments. Aquest document dibuixa quins són els punts vulnerables dels municipis en cas d'incendi i on s'hauria d'actuar de forma preventiva. És a dir, desbrossar i eliminar tots aquells elements susceptibles de convertir-se en conductors perquè les flames no arribin al nucli de població.

Interior preveu que a finals d'any ja se n'hauran redactat uns dos-cents. “L'objectiu és que es puguin fer tallafocs i que les flames no arribin a les cases; això de retruc serviria perquè els bombers poguessin atacar directament l'incendi sense haver de patir ni pels habitatges ni per les persones”, sosté Ballesta. A banda d'aquest pla, en què intervenen totes les administracions, també s'està conscienciant els alcaldes i propietaris de cases en urbanitzacions, masies i cases rurals, entre d'altres. “Estem a la Mediterrània i d'incendis sempre n'hi haurà, no ho podrem evitar, però el que sí que podem fer és fer franges de protecció i tenir les parcel·les netes”, assegura Ballesta.

Prevenció als més joves

Ahir a Avinyonet de Puigventós, el tercer aniversari dels focs de l'Alt Empordà es va commemorar amb un acte per fomentar la prevenció d'incendis, una iniciativa promoguda per l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal –amb la presència del nou president comarcal, Ferran Roquer–, en col·laboració amb la Fundació Pau Costa. Juntament amb l'acte institucional, es va aprofitar l'avinentesa per cloure un taller de sensibilització sobre el bosc mediterrani i el foc que els monitors de la Fundació Pau Costa van fer a la mainada –una cinquantena en total– que assisteix al casal d'estiu del municipi. Als nens se'ls va explicar i se'ls va ensenyar com evoluciona un incendi en un bosc net i en un bosc on no s'ha fet manteniment. Un simulacre de crema controlada davant dels alumnes a partir d'uns boscos d'arbres de paper que van construir ells mateixos va tancar l'explicació.

“S'ha après dels errors”, diuen els alcaldes

Els alcaldes consultats per aquest diari coincideixen a dir que s'està treballant en la bona direcció, i que s'ha après dels errors. L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, assegura que s'ha fet bona feina i coordinada; “arran d'una desgràcia ens hem posat les piles tots plegats”, diu. En tot cas l'alcaldessa demana més recursos per netejar els boscos. “Estem en un país de tramuntana, i sempre hi haurà focs, i cal un esforç de tothom”, conclou. Per la seva banda, l'alcaldessa d'Agullana, Marina Gutés, celebra que s'estiguin redactant els plànols de protecció dels municipis per millorar el desbrossament en els punts problemàtics. També s'ha avançat en l'àmbit municipal amb la posada en funcionament d'un grup de voluntaris per col·laborar amb els serveis d'emergència. Al seu torn, l'alcalde de Llers, Carles Fortiana, també celebra que “s'hagi après dels errors”. Això permetrà, segons ell, que si mai es produeix un altre incendi de grans dimensions millori l'efectivitat. “S'ha treballat molt bé en els plans d'Infocat i la xarxa Rescat de comunicacions, fins i tot s'han fet cursets per als nous regidors”, diu. “Sobretot cal conscienciar la gent que s'ha d'anar amb cura pertot”, afirma Fortiana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona