Oposició veïnal a Ullastrell a una planta de valorització de terres contaminades

Prou i Plataforma Ullastrell Paisatge exigeixen a l'Ajuntament que convoqui un referèndum ciutadà

Carme Mas, membre de les dues entitats, va recordar que el terme d'Ullastrell és molt petit i una planta com aquesta estaria massa a prop del nucli urbà. En aquest sentit, Mas sosté que «no cal valorar tant la rendibilitat econòmica de la instal·lació sinó el manteniment del nostre entorn». Aquest tipus d'instal·lacions provoquen pols en l'ambient, sorolls i olors. Si més no, en aquesta planta es dipositaran cada any unes 200.000 tones de terres contaminades. Les terres es tractaran a l'aire lliure, apartant els residus de la terra. Per això els veïns temen la repercussió que podria tenir aquest equipament en la seva salut. També tindrà una afectació en el valor patrimonial de les cases del voltant de la planta.

Un altre argument de les entitats és el caos circulatori de camions que generarà aquest equipament. De les nou del matí fins a les sis de la tarda passaran un camió cada tres minuts, 21 camions cada hora, 167 camions al dia. «És impossible controlar que tota aquesta allau de camions passi per la carretera del suro», sostenen els veïns, que creuen que els camions acabaran passant pel mig del municipi. De fet, segons Prou i la Plataforma Ullastrell Paisatge, quan en aquest terreny s'hi abocaven terres il·legals, des de l'actual equip de govern es va informar que era impossible impedir que els camions passessin pel mig del poble, ja que era una carretera pública.

Les entitats veïnals han recordat que en els programes electorals de CiU i d'UGO es rebutjava qualsevol possibilitat d'implantar abocadors al municipi. «Ara canvien d'opinió a mig mandat i no tenen respecte pels seus votants», va denunciar Mas. Per tot plegat, Prou i la Plataforma Ullastrell Paisatge exigeixen a l'equip de govern que organitzi un acte informatiu, en què s'expliqui en profunditat el projecte i el rendiment econòmic que tindrà el municipi. Volen que se celebri un referèndum perquè els veïns puguin decidir sobre un projecte que, asseguren, «afectarà vint anys de les nostres vides i la salut dels infants del nostre poble».

ERC prepara les al·legacions

Joan Ballbè, d'ERC, ja va avançar ahir que el seu grup està estudiant el projecte per elaborar les corresponents al·legacions, ara que està en període d'exposició pública. Segons els republicans, la finca on es pretén fer està força a prop de barris com ara el de Can Gras o del turó dels Quatre Vents. També valoren negativament que el permís de l'activitat sigui per vint anys prorrogable i que es tractin un total de 200.000 tones a l'any. «És una activitat sobredimensionada i agressiva», va denunciar Ballbè, que va alertar del brutal trànsit de camions que hi haurà. Aquesta planta podria provocar «un greuge important per als vilatans, per la pols, el soroll i les possibles pudors». ERC es mostra en contra de la proposta perquè s'està en vies de redacció del POUM: «No crec que sigui el moment de forçar la implantació d'aquest tipus d'activitat.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.