Medi ambient

Declara el primer imputat per la fallida del projecte Castor

El jutjat de Vinaròs tracta d'esclarir perquè l'impuls del magatzem de gas submarí no va tenir els pertinents estudis d'impacte ambiental i anàlisi sismològic

Segons De las Heras, no es va encarregar un estudi sismològic

Entre xiulits i pancartes reivindicatives contra el projecte Castor. Així va declarar ahir al jutjat d'instrucció número 4 de Vinaròs el primer imputat per l'activitat sísmica que va generar el magatzem submarí de gas durant l'any 2013. És tracta de Jesús Gómez de las Heras, coordinador de l'informe que l'Institut Geològic i Miner va elaborar per al Ministeri d'Indústria amb l'objectiu de donar el vistiplau al projecte. De las Heras, un dels 18 imputats per l'escàndol del magatzem de gas, està acusat d'un presumpte delicte de prevaricació mediambiental.

La seva declaració s'emmarca en el procés d'instrucció del cas, que tracta d'esclarir perquè el projecte Castor no va contemplar estudis de sismologia ni d'impacte ambiental. Segons el fiscal en cap de la demarcació de Castelló, José Luis Cuesta, “el procés es basarà en reconstruir tots els passos que es van seguir en el moment d'impulsar la construcció del magatzem de gas”.

Després de la declaració prestada ahir, el jutge va decidir mantenir la imputació de De las Heras, tot i que sense aplicar cap mesura cautelar addicional. El tècnic va comparèixer durant poc més de quatre hores davant del jutge instructor i dels advocats de l'acusació. En aquest cas, hi ha tres particulars personats a la causa: les associacions Arca Ibèrica i Responsabilitat i Trans-parència, i una veïna de la
zona. Fronts properes a l'acusació van explicar ahir que De las Heras va justificar que desconeixia informes contraris al projecte i que no va contemplar el risc sismològic perquè no se li havia fet cap requeriment al respecte.

Durant els dies vinents estan cridats a declarar altres dos tècnics, José Antonio Fernández i Roberto Rodríguez. Es preveu que en les properes setmanes compareixen al jutjat vinarossenc l'exdirector general de l'Institut Geològic i Miner, José Pedro Calvo, i l'exdirector general d'Energia i Mines, Jorge Sanz. A més, i segons va avançar el fiscal José Luis Cuesta ahir, durant la sessió, “no es descarta que hi haja més imputats”. Per ara es desconeix la durada que tindrà aquesta fase d'instrucció que donarà pas al judici.

Responsabilitats

Aprofitant l'inici de les declaracions, una trentena de membres de la Plataforma en defensa de les Terres del Sènia es vam reunir a les portes del jutjat per mostrar el seu rebuig a la planta de gas. El portaveu del col·lectiu, Evelio Monfort, va reclamar al jutge que depure les responsabilitats de la fallida del projecte. “Han de saber que qui la fa l'ha de pagar, i en aquest cas, el Castor ha originat un gran perjudici al nostre territori”, va lamentar.

Monfort també va recordar que “el poble espanyol no deu pagar els més de 1.300 milions d'euros que li correspon a l'empresa Escal en concepte d'indemnització”. Sobre les acusacions de preva-
ricació mediambiental, Monfort va recordar que “aquest procés dóna la raó a tots aquells que en el seu dia van alçar la veu contra aquest projecte”. El gros de les declaracions més rellevants es produirà més endavant, quan està previst que declaren els responsables de l'empresa Escal. Precisament, i després de diversos requeriments per part dels executius de la societat, el fiscal castellonenc va assegurar ahir que el procés judicial es continuarà tramitant des de Vinaròs. “Tant la instrucció com el judici es mantindran en aquest jutjat”, va afirmar Cuesta.

LA FRASE

Els ciutadans no deuen pagar els més de 1.300 milions d'euros a Escal per la indemnització
Evelio Monfort
PLATAFORMA EN DEFENSA DEL SÉNIA

LA XIFRA

18
persones
imputades hi ha pel cas Castor, tot i que al final podrien acabar sent-ne més.

Més de 500 terratrèmols en pocs mesos

L'Instituto Geográfico Nacional va verificar l'any passat que els 500 terratrèmols que es van detectar front a les costes del nord de Castelló i el sud de Tarragona durant el mes de setembre del 2013 havien estat motivats per les injeccions de gas fetes al magatzem. L'estudi es va fer públic de la mà del grup parlamentari d'Esquerra Unida del País Valencià a les Corts, on es va denunciar la situació que patien els veïns del Baix Maestrat i del Montsià. Cal recordar que mentre va durar l'activitat sísmica centenars de persones van sortir al carrer per exigir al govern estatal que aturés l'activitat del Castor. Tot i que va ser el ministre d'Indústria del PP, José Manuel Soria, qui va aprovar la polèmica indemnització a
Escal (on Florentino Pérez
hi té accions), el projecte es va posar en marxa durant la legislatura de Zapatero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona