Medi ambient

Del Potro nega que el Castor provoqués els sismes del 2013

El president d'Escal UGS afirma durant la declaració davant del jutge instructor que les injeccions de gas no van ser la causa de l'activitat sísmica

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia rep el directiu amb xiulets

El president d'Escal UGS, Recaredo del Potro, va negar ahir la relació entre les injeccions de gas del projecte Castor i la sismicitat que es va registrar al sud de Tarragona ara fa dos anys. Ho va fer durant la seva declaració al jutjat de Vinaròs com a imputat per un presumpte delicte contra el medi ambient en el cas que tracta de depurar responsabilitats amb relació als terratrèmols que es van succeir arran de la posada en marxa del magatzem de gas, l'any 2013. En declaracions d'un dels advocats de l'acusació a l'ACN, el directiu va explicar que les causes dels terratrèmols van ser naturals i que
no tenen cap relació amb l'activitat del magatzem de gas submarí.

D'acord amb el mateix advocat, que va fer declaracions en sortir de la sessió, Del Potro hauria defensat davant del jutge que els terratrèmols es van produir per causes naturals i que van suposar una coincidència “curiosa” amb l'inici de les injeccions de gas a la planta.

En la mateixa sessió, el directiu hauria reconegut que tenia constància de l'informe realitzat per l'Observatori de l'Ebre en què s'advertia de la sismicitat de la zona, motiu pel qual, segons les mateixes fonts properes al cas, el projecte va rebaixar els cabals de gas. En aquest sentit, el president d'Escal UGS hauria assegurat al jutge instructor que l'empresa va dur a terme tots els estudis previs de sismicitat necessaris.

Això sí, durant la compareixença, Del Potro hauria remarcat que els informes es van enfocar en la falla d'Amposta i va negar així l'existència de la falla coneguda com a Castor.

Jornada intensa

La compareixença de Del Potro no va estar exempta de polèmica, ja que el directiu va accedir al Palau de Justícia de Vinaròs per una porta diferent de la principal. Sembla que el directiu va entrar al Palau de Justícia a través de l'aparcament reservat exclusivament als advocats, una opció que no està permesa. Tot i que en un primer moment va aconseguir lliurar-se de la xiulada organitzada per la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, Del Potro va acabar rebent les crítiques del col·lectiu tan bon punt va sortir de la sessió. Els assistents a la mobilització van reclamar que el jutge esclareixi els presumptes fets irregulars que van guiar el projecte de la planta i van criticar l'actitud del directiu.

El portaveu de la plataforma, Joan Ferrando, denunciava: “Del Potro va venir al territori venent el millor dels projectes i molts llocs de treball, i el que ens ha deixat és una instal·lació que s'ha de desmantellar i un deute de 1.350 milions d'euros que haurà de pagar el conjunt de la ciutadania.” La d'ahir va ser la segona mobilització que la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha dut a terme a les portes del jutjat de Vinaròs, després de protagonitzar una acció similar durant la compareixença del primer dels imputats.

Recaredo del Potro no serà l'únic responsable d'Escal UGS que passarà aquests dies pel tribunal vinarossenc. Aquesta setmana estan cridats a declarar quatre responsables més de l'empresa promotora. Entre ells, avui es preveu la compareixença del conseller delegat de l'empresa impulsora del projecte, José Luis Martínez Dalmau.

Enagás completa la hibernació del magatzem de gas submarí

La companyia Enagás està acabant el procés d'hibernació del magatzem de gas submarí, és a dir, que ja no hi ha gas ni a la plataforma marina ni al gasoducte, ni tampoc a les instal·lacions terrestres del Castor.

El procés d'hibernació de la polèmica instal·lació consta de tres fases, segons el reial decret llei 13/2014, que pretén deixar el magatzem de gas en condicions segures sense alterar-ne l'estructura i realitzant les tasques necessàries per al manteniment i la preservació dels equips. La primera d'aquestes fases és la d'inertització, que ha consistit en l'evacuació del gas de la instal·lació, que s'ha omplert amb nitrogen per garantir-ne l'aïllament. Pel que fa a la segona fase del procés, ha permès la preservació dels compressors de la planta terrestre i de la plataforma marina, així com la protecció dels elements elèctrics. També s'han engreixat i recobert amb material aïllant les vàlvules per protegir-les de l'ambient marí i s'ha comprovat l'estanquitat dels dotze pous d'emmagatzematge de gas. Actualment, els treballs d'Enagás al Castor se centren en el segellament dels pous: s'instal·len a cada pou dues peces mecàniques d'acer, addicionals a les dues vàlvules existents. Una d'aquestes peces se situa a 150 metres de profunditat i l'altra a l'entrada del pou.

La hibernació de la instal·lació no implica, però, que en un futur no es pugui tornar a posar en marxa i s'injecte gas al subsòl marí. És per això que tant la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia com l'Ajuntament d'Alcanar continuen reclamant el desmantellament del magatzem de gas.

Mentre se segellen els pous, hi haurà una trentena de treballadors ocupats a la planta, que posteriorment seran menys. “Els llocs de treball han passat dels 200 de la fase inicial als 40 que hi ha avui, tot i que al desembre es reduiran fins a una trentena i ho continuaran fent a mesura que vagen acabant els contractes les diverses empreses i subcontractes”, ha explicat el senador de Compromís, Carles Mulet.

Denúncia per la quota que farà front al deute

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha anunciat que dijous presentarà el contingut de la denúncia que vol interposar davant de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia en contra de l'import que s'aplicarà a la tarifa del gas a partir del gener. El col·lectiu ha avançat que, tot i que no
hi ha maniobra possible contra el decret que va establir aquesta compensació, sí que es poden prendre mesures pel procés que s'ha seguit per compensar les pèrdues del Castor. Es tracta del deute de 1.350 milions, que pagaran el conjunt dels contribuents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona