Medi ambient

El Maresme posa a punt les rieres

S'inverteixen 210.000 euros en les lleres amb més risc d'inundabilitat

També es fan millores en el sistema d'avís de situacions meteorològiques adverses

S'han fet millores per minimitzar els danys de les rierades

El Maresme ha aprofitat els fons europeus Feder per millorar les rieres de la comarca amb més risc d'inundabilitat. Les actuacions de manteniment, a càrrec del Consell Comarcal del Maresme, s'han dut a terme a partir d'un extens estudi previ per avaluar l'estat d'aquests torrents i en quins era més necessari intervenir-hi. A banda de les feines a peu de riera, que ja s'han conclòs, el projecte, segons explica el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal, Josep Triadó (CiU), també ha inclòs millores en el sistema d'avís de prealerta i alerta de les situacions meteorològiques adverses, i la redacció d'un programa de prevenció de riscos ambientals. Les actuacions han tingut un cost de 210.000 euros, la meitat dels quals han estat aportats per la Comunitat Europea i la resta, pel mateix Consell Comarcal del Maresme.

En matèria de manteniment, s'han dut a terme tot un seguit de treballs per minimitzar els danys que provoquen les rierades sobtades i les inundacions als punts i trams de més risc. En concret, s'ha actuat a un total de nou rieres de la comarca: a la de Cabrils, a la de Cabrera de Mar, a la riera de Sant Simó de Mataró, a la de Calella, a la de Pineda de Mar, a la de Santa Susanna, a la de Vallmanya de Tordera, a la de Fontsanta de Premià de Mar i a la del Gorg, ubicada al terme municipal de Sant Vicenç de Montalt.

El conseller de Medi Ambient i alcalde de Premià de Dalt lamenta que, els treballs, no els hagi portat a terme l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que n'és la responsable, però també admet que, a causa de la falta d'inversió, calia posar-hi remei d'alguna manera. “Si no ho fa l'ACA, correspon als ajuntaments tirar endavant el manteniment i la neteja d'aquests espais naturals, i han volgut aprofitar els ajuts europeus i demanar-los des d'una administració supramunicipal com ara el Consell Comarcal per fer-ho de forma conjunta”, defensa Triadó, que considera que els treballs duts a terme han estat tan sostenibles com ha estat possible.

Un pla de tres anys

El manteniment de les lleres de la comarca és una de les actuacions més destacades d'aquest projecte bàsic del pla d'avaluació, seguiment i prevenció de riscos ambientals al Maresme, que el 2013 va ser presentat pel Consell Comarcal al fons europeu de desenvolupament regional (Feder). El projecte, a desenvolupar al llarg del 2014 i el 2015, va ser aprovat per la Unió Europea, de manera que els treballs s'han executat amb cofinançament: un 50% a càrrec del fons Feder i l'altre 50% a càrrec del Consell Comarcal.

El projecte bàsic, que ara ha acabat, ha comportat actuacions concretes en rieres, però també una anàlisi del conjunt de situacions de risc ambiental que generen els episodis d'emergència al Maresme –inundacions, ventades i incendis forestals– i de l'aplicació a la comarca de la normativa de prevenció.

Un estudi que s'ha enviat als ajuntaments de la comarca perquè els tinguin en compte i els apliquin quan sigui necessari. El punt de partida va ser la celebració, el 2014, de la jornada tècnica Els efectes de la crisi en la gestió dels riscos ambientals des de l'administració local, en el decurs de la qual diferents experts van posar sobre la taula temes relacionats amb la prevenció i gestió del risc ambiental, principalment del manteniment de lleres i dels incendis forestals. Els treballs forestals efectuats s'han adequat a les necessitats de cada tram amb l'objectiu principal d'evitar possibles inundacions tot millorant la capacitat de desguàs.

En aquest sentit, les actuacions han servit per delimitar la llera o fins i tot per reconfigurar-ne la morfologia si era necessari, i han inclòs el desbrossament selectiu, la recollida i retirada de residus, i l'adequació i el sanejament de l'arbrat i la vegetació existent amb l'eliminació del que no és autòcton, entre altres feines de manteniment. El conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal defensa les virtuts d'un projecte que ha servit per actuar seguint la mateixa línia a totes les rieres. “La idea és poder continuar d'aquesta manera i trobar ajusts que es puguin vehicular i tirar endavant des del Consell Comarcal”, manté Josep Triadó, que defensa la necessitat de vetllar, perquè la comarca és una de les zones d'especial risc i no s'ha “d'abaixar mai la guàrdia”, i tenir en bon estat les rieres.

Un senyal d'identitat

Un dels senyals d'identitat del Maresme són les rieres, que solquen la comarca de muntanya a mar. Aquesta particularitat de l'orografia, sumada als episodis d'intenses pluges molt localitzades i de curta durada, s'ha convertit en un problema en el moment en què les parts inferiors de les conques s'han ocupat massivament pels nuclis urbans. Les conegudes rierades han provocat importants pèrdues materials i, en alguns casos, fins i tot de vides humanes. De fet, el Maresme és la comarca de Catalunya on hi ha hagut més episodis d'inundació en els darrers cent anys.

LA FRASE

Hem de vetllar perquè el Maresme és en una zona d'especial risc i no podem abaixar la guàrdia
Josep Triadó
conseller de medi ambient del consell comarcal del maresme
210.000
euros
ha estat el cost total de les actuacions, la meitat dels quals han estat aportats per la Comunitat Europea.
2
anys
han estat necessaris per tirar endavant totes les feines per minimitzar els danys per riscos ambientals.
9
rieres
de la comarca s'han beneficiat dels ajuts europeus i s'hi ha actuat en matèria de manteniment.

Una guia per evitar les inundacions a la comarca

Lluís Martínez

El Consell Comarcal del Maresme ha editat una guia de bones pràctiques en gestió de rieres i prevenció d'inundacions que pretén ser una eina per als ajuntaments per evitar les temudes rierades i, si més no, reduir-ne el risc. Tot i que per prevenir inundacions a gran escala cal prendre mesures de planificació, ordenació territorial i gestió de la conca i de les rieres, a petita escala hi ha un seguit d'accions que poden resoldre conflictes i evitar danys a persones i béns, tot garantint que la seva solució no generarà més enrenous i, sobretot, que tindrà un cost assumible per a les administracions.

Entre els consells hi ha el de reconduir les aigües pluvials a través de basses d'infiltració per evitar danys a camins o inundacions en habitatges i vials, restaurar una esllavissada en una riera per mantenir la capacitat de desguàs i replantar els marges amb plantes autòctones i arbustos perquè d'aquesta manera aguantaran molt millor els aiguats. Pel que fa als canyers, es recomana tallar-los als mesos de gener i febrer, però també fer-ne un bon control, ja que no es pot oblidar la seva capacitat per consolidar els marges dels rials. Si s'ha de triar un arbre que faci de llindar en una riera, la guia recomana plantar-hi espècies autòctones, més adaptades a les condicions ambientals i més resistents a les malalties.

Un altre dels aspectes clau en aquestes situacions és estar informats convenientment de les previsions meteorològiques. En aquest sentit, el Consell Comarcal del Maresme ha millorat el sistema d'avís de les situacions d'alerta i prealerta a través del servei meteorològic que ofereix a través de Meteomar. La guia indica que la principal causa de les inundacions fluvials solen ser les pluges intenses que es produeixen en funció de l'acció de diversos factors meteorològics naturals i, cada vegada més, pels efectes del canvi climàtic. Les inundacions estan relacionades amb l'ocupació del sòl per l'activitat humana. Per una banda, la impermeabilització del sòl a la conca fa incrementar els cabals que s'acumularan als cursos d'aigua. Per l'altra, l'ocupació de l'espai inundable augmenta el risc de danys i pèrdues sobre el patrimoni i sobre les persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia