Medi ambient

La Diputació rebutja el pla de l'Ebre que volen els regants

CiU i ERC presenten la moció, que rep el suport de la CUP, en la qual també s'exigeixen garanties i dotacions per als regadius de Ponent

Reñé, que és regant, critica les decisions del PP i que es busqui el conflicte territorial

El ple de la Diputació de Lleida va aprovar ahir una moció de rebuig al pla hidrològic de la conca de l'Ebre (PHE), que defensen les comunitats de regants de Ponent; però, a la vegada, el text també expressa el suport a aquests regants de les comarques de Lleida. La moció la van presentar CiU i ERC, i va tenir el suport de la CUP, a més de les abstencions del PSC, Unitat d'Aran i Ciutadans. El PP va votar-hi en contra.

Per contra, no ha prosperat una altra moció presentada pel PP en defensa dels regants de Lleida però també del PHE.

La resolució defensa un pacte nacional de l'aigua, en què Catalunya tingui “plena sobirania” per decidir en política hidrològica i la compatibilitat entre la defensa del delta de l'Ebre i els regadius de Lleida, aspectes que des de l'oposició es van qualificar com de “carta als reis”. La moció exigeix “les garanties i concessions dels regadius històrics i d'aquells que s'estan executant i que “fan possible una economia agrícola potent i avançada”.

El president de la Diputació, Joan Reñé, que és regant al Pla d'Urgell, va acusar el govern estatal del PP de crear enfrontaments territorials per l'aigua amb aquest pla hidrològic i va qualificar el pla de “trampa”, ja que estableix 450.000 hectàrees de regadiu noves, la majoria de les quals a Aragó i la Rioja i amb grans dotacions d'aigua que faran que les reserves per a Catalunya i el Delta es vegin minvades. Segons Reñé, “les concessions de reg a Lleida són compatibles amb la preservació del delta de l'Ebre”.

D'altra banda, el plenari va aprovar els programes de suport als municipis amb una dotació de 4,3 milions d'euros i al conveni amb la UdL per construir el complex veterinari a Torrelameu i al campus d'Agrònoms.

Finalment, Reñé va donar explicacions a preguntes de Ciutadans sobre la contractació de detectius en la querella contra l'exinterventor. Ciutadans va criticar que es fessin aquestes despeses amb diners públics.

LA FRASE

Les concessions de reg a Lleida són compatibles amb la preservació del delta de l'Ebre
Joan Reñé
President de la Diputació

Consens per rescatar l'AP-2

El plenari de la Diputació també va donar suport a una moció que va reclamar el rescat del peatge de l'autopista AP-2 entre Lleida i Montblanc. El text es va consensuar entre ERC, la CUP, CiU, el PSC i UA, i va rebre també el vot favorable de Ciutadans. El PP, un cop més, es va quedar sol. El debat va tenir la seva polèmica perquè, tot i l'ampli acord, l'alcalde de les Borges Blanques i diputat de CiU, Enric Mir, va ser molt crític amb la moció. De fet, va acusar els seus redactors de buscar protagonisme polític i de desconèixer la realitat del territori. La portaveu de CiU, Rosa Pujol, i el president Reñé van suavitzar després el discurs de Mir, afirmant que era el sentir dels alcaldes que han de suportar des de fa anys aquestes deficiències en les comunicacions.

La moció reclama alliberar l'autopista i convertir-la en l'autovia que encara no s'ha fet entre Lleida i Montblanc. També demana a Foment que agilitzi les rotondes previstes i fer una doble via d'accés a les zones urbanes i industrials. Els alcaldes volen el rescat de l'AP-2 per tenir una via ràpida i treure trànsit pesant de l'N-240, però també per desdoblar aquesta carretera per al trànsit local i guanyar seguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona