Prop de 400 hectàrees del sector del Bordígol podrien passar sota la protecció del Conservatori del Litoral

Pel Consell General és la possibilitat de fer a la Salanca un espai protegit com el que s'ha fet a Paulilles

La protecció del sector del Bordígol, que ja s'havia plantejat sense èxit anys enrere, finalment es podria desencallar per la bona disposició de la família Pagnol per vendre la seva propietat de 120 hectàrees. Només queda per definir el preu de venda. Fernand Siré, conseller general de la Salanca i que segueix aquest dossier, confia que les negociacions en curs permetin d'arribar a «un preu satisfactori per a totes les parts». Michel Moly, president de la comissió litoral del Consell General, confirma que els terrenys ja són classificats i només poden ser venuts al Consell General o al Conservatori del Patrimoni per ser protegits, una vegada s'arribi a l'acord pel preu. A partir d'aquest nucli de 120 hectàrees, podrien afegir-s'hi altres veïns i són prop de 400 hectàrees que podrien passar sota protecció. Christian Bourquin, president del Consell General, ja va donar prioritat per a aquest dossier durant l'última sessió pública, i va anunciar la possibilitat de desenvolupar-hi un projecte de protecció semblant al de Paulilles (Portvendres). Tant el Consell General com el Conservatori del Litoral poden adquirir els terrenys. El més probable, segons Michel Moly, és que sigui el Conservatori el que compri i que el Consell General elabori un programa de gestió de l'espai.

El Bordígol és el nom del riu que travessa aquesta zona, des de Torrelles de la Salanca fins al mar; malgrat el nom, però, aquests terrenys no van ser concernits per la lluita del Bordígol, a final dels anys 70, que va tenir als terrenys veïns, però ja sobre el municipi limítrof de Santa Maria la Mar (terrenys on actualment hi ha un càmping): allà, malgrat una forta mobilització, la pressió urbanística va fer destruir un poble de barraques de sanils, antigues casetes de pescadors, que havien constituït un poble d'estiueig popular de prop de 5.000 persones.

«En el sector actualment susceptible de ser protegit no va haver-hi mai barraques», precisa Louis Carles, batlle de Torrelles de la Salanca, que lamenta que la gent confongui tota aquesta història. El batlle de Torrelles també recorda que l'inici del projecte actual de protecció va començar amb una deliberació del 2004, quan Torrelles va fer valer el seu dret de preempció sobre aquesta zona, en benefici del Conservatori del Litoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona