Manifestació a Ullastrell contra una planta per tractar terra contaminada

Els opositors consideren el projecte una amenaça per a la salut i l'entorn

A la plataforma Ullastrell Paisatge i l'entitat Prou, que van impulsar la campanya contra la planta, s'hi han sumat el grup de muntanya d'Ullastrell, els veïns de la Peça, del Turó de Can Palet, del Turó dels Quatre Vents, de Can Gras i les agrupacions locals d'ERC i del PSC. Fins i tot s'ha creat un grup al Facebook, anomenat Jo no Vull una Planta de Residus a Ullastrell. Aquestes entitats ja han penjat pancartes per tot el poble en què expressen la seva oposició al projecte.

En el manifest que es llegirà avui els veïns recorden que aquesta planta s'instal·larà al costat de l'empresa Polichemi, a una distància de menys de mig quilòmetre del nucli habitat i molt a prop d'on fa anys ja hi havia hagut un abocador il·legal de residus i terres. Això comportaria que «l'aire portés partícules d'aquestes terres a dipositar-se dintre les nostres llars, sobre els productes dels nostres camps, sobre el pa que mengem i l'aire que respirem». A més, els opositors denuncien la pols i la contaminació acústica que generarien els camions. Per tot plegat, els opositors la consideren una «amenaça» per a la seva salut i la seva qualitat de vida. Els veïns prefereixen que el consistori no recapti els ingressos que «té ja negociats».

Banys d'aigua

Al web municipal, l'Ajuntament ha exposat el projecte per explicar el funcionament de la planta. L'empresa Central de Valorització de Sòls (CVS) va presentar un projecte per a una planta de valorització de terres a Ullastrell. Es tracta d'un centre de descontaminació de terres no perilloses. Segons l'Ajuntament, són terres brutes amb altres materials, com ara fusta o metalls, «sense cap tipus de perjudici ni, evidentment, cap perill per a la població». En aquesta planta es tractarien les terres mitjançant banys d'aigua, biodegradació i mineralització dels contaminants orgànics amb organismes vius. El seu funcionament seria de nou del matí a sis de la tarda, de dilluns a divendres. L'emplaçament de la planta seria a més de 50 metres de desnivell (per sota) dels habitatges més propers i els camions circularien per la carretera del Suro. Segons el consistori, en el cas que la planta funcionés a ple rendiment, la mitjana de camions que circularien seria de 3,8 camions. L'alcalde d'Ullastrell, Jaume Rodó (CiU), va acusar els opositors de moure's per una estratègia «purament electoralista».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.