Medi ambient

Saldoni espera que el tercer runam es retiri del pla miner

L'alcalde de Sallent celebra que Iberpotash no prioritzi una nova muntanya de sal

ERC vol que es prevegi el “greuge econòmic del municipi” i la CUP exigeix que es posi fi a “la contaminació”

L'alcalde de Sallent, David Saldoni (CDC), espera que l'opció de fer un tercer runam al municipi per abocar la sal sobrant des de
juny del 2017 –quan la sentència obliga a deixar d'abocar al Cogulló– fins al 2020 –quan tancarà la planta de Sallent– “ja no aparegui” en l'aprovació inicial del pla director urbanístic (PDU) de l'activitat minera, que ara es preveu en la fase d'avanç.

Saldoni va fer aquestes declaracions després de conèixer l'opinió d'Iberpotash, que en un article publicat dissabte assegurava que no havia previst mai aquesta possibilitat: “Estic content que no encaixi en cap de les voluntats –tot el ple de Sallent s'hi va mostrar en contra–; cadascú pels seus motius, però compartim que no hi ha d'haver tercer runam.” La seva opinió sobre quina de les onze opcions que preveu el PDU caldria aplicar s'assimila bastant a la solució que va relatar Iberpotash: una combinació de transportar la sal al runam Súria i dissoldre-la pel col·lector. Hi afegeix una petició: una planta a Sallent que doni sortida comercial al Cogulló.

Pel que fa als dos partits de l'oposició (ERC i CUP), van demanar ahir més garanties mediambientals. Pilar Sala, d'ERC, va explicar que troba a faltar concreció en “la restauració de runams i rius” i va afirmar que el pla també hauria de preveure “el greuge econòmic” que ha patit el municipi, com ara “les inversions que ha fet l'Ajuntament en matèria d'aigua”. Sala va recordar que ERC “sempre ha defensat l'activitat minera”, però “amb la consegüent gestió de residus: cal que Iberpotash assumeixi tots els costos com s'exigeix a qualsevol altra empresa”. La regidora també va remarcar que “es dóna per fet que tota l'activitat anirà a Súria”, motiu pel qual no veu “gens clar el futur dels runams” de Sallent: la Botjosa i el Cogulló.

Albert Junyent, regidor de la CUP, va exigir que “l'empresa deixi de contaminar les aigües” i va afirmar que “el PDU i el pla Phoenix no solucionen ni minimitzen aquesta greu problemàtica”. En aquesta línia, va subratllar que els dos runams “no tenen data de desaparició”: “Ningú n'ha vist els plans de restauració i no sabem com ni quan es faran desaparèixer.” Segons va dir, “en un termini de vint anys, cap dels runams disminuirà i el de Súria augmentarà”, motiu pel qual va qualificar el PDU de la Generalitat de “frau”.

Un nou vessament

Montsalat va fer públic que els últims dies la branca del Cardener del col·lector de salmorres de la mineria va tornar a vessar en tres punts de Sant Joan de Vilatorrada, i entre el pont Nou i la fàbrica dels Panyos de Manresa. Segons l'entitat ecologista, “la salmorra ha matat ja prop de la meitat dels plàtans alts de la plataneda del pont Nou, protegida pel catàleg de patrimoni de Manresa”.

El col·lector actual és del 1988. Fa anys que es reclama una nova instal·lació, que hauria d'entrar en funcionament el 2020, segons l'última data que ha donat l'ACA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona