Medi ambient

S'agreuja l'excés de nitrats per les granges ramaderes

L'Agència Catalana de l'Aigua avisa que informarà desfavorablement de nous projectes a les zones vulnerables

La Iaeden considera que s'avala la petició d'una moratòria al sector ramader

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) avisa que informarà desfavorablement els nous expedients d'activitats ramaderes que estiguin situats en zones vulnerables a la contaminació per nitrats d'origen ramader. La circular informativa de l'ACA, datada del 8 de juny, havia passat desapercebuda i ha estat divulgada ara per la Iaeden i la plataforma Salvem l'Empordà de Purins, que hi veuen un argument més per avalar la petició d'una moratòria en la creació de granges ramaderes. Tot i que la circular de l'ACA no fa explícitament referència a l'Empordà i a les comarques gironines, la demarcació és precisament una àrea amb bona part del territori inclosa en aquest concepte de zona vulnerable a la contaminació per excés de nitrats, i on diversos moviments veïnals s'han constituït per oposar-se a noves creacions o ampliacions de granges.

La circular de l'ACA es basa en un informe del mes de març passat que conclou que cal “evitar l'increment de nitrogen d'origen ramader que s'apliqui com a adob agrícola en aquells àmbits on la concentració de nitrats en les aigües subterrànies no pot acceptar la incorporació de noves càrregues”. Aquests àmbits, destaca la plataforma Salvem l'Empordà de Purins, són les zones declarades vulnerables, com és el cas de 34 municipis de l'Alt Empordà i d'un 45% dels municipis de Catalunya (vegeu el gràfic).

Més zones vulnerables

Segons aquest informe, des de l'adaptació de les successives directives europees referents a la protecció i millora de les masses d'aigua, el nombre de municipis afectats a Catalunya s'ha duplicat.

Tot i que la paraula purins no apareix tampoc explícitament en l'informe de l'ACA, queda clar que els residus d'origen ramader que s'escampen en forma d'adob als camps són la font del problema que amenaça les reserves d'aigua. En el diagnòstic de les diferents possibles causes de contaminació per excés de nitrats, s'identifica clarament les explotacions ramaderes com el principal origen d'aquestes contaminacions. Referint-se al conjunt de Catalunya, també es posa de manifest que les disposicions que s'han anat prenent des de l'administració no han estat suficients per impedir que creixi l'àrea de zones vulnerables: “Les mesures emprades fins al moment no han tingut l'èxit desitjat, per la qual cosa urgeix un canvi en la implantació de mesures, i sobretot en el seu control, que permeti revertir aquesta situació progressivament”, conclou l'informe de l'ACA. A banda de l'aspecte mediambiental i de contaminació, també es recalca que l'incompliment de les normatives europees que regulen aquestes activitats pot comportar l'aplicació de procediments d'infracció, i sancions econòmiques. En les successives revisions d'aquestes zones vulnerables, la taca s'ha anat ampliant (amb escasses excepcions, com el 2015, en què els municipis de Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador i l'Escala en van quedar exclosos).

“Com ja hem demanat des de Salvem l'Empordà de Purins, l'ACA també reclama un gran esforç de tots els sectors i les administracions implicades i apunta especialment al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (Darpa), el qual té atribuïdes les competències i funcions del control, regulació i gestió de l'activitat ramadera i agrícola a Catalunya”, conclou la plataforma. Pels ecologistes i els que s'oposen a noves granges o ampliacions d'instal·lacions, l'afer depèn ara del Departament d'Agricultura, i la primera mesura que reclamen és “declarar una aturada temporal de les tramitacions per a noves granges i ampliacions”, la moratòria que reclama la Iaeden.

LA XIFRA

34
municipis
de l'Alt Empordà i un 45% dels de Catalunya són en zona vulnerable per l'excés de nitrats, segons la Iaeden.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona