RTE farà nous estudis perquè el traçat de la MAT no passi per sota el Pertús

La pressió dels oposants obliga a ampliar la concertació

Després de la tensa reunió de dilluns passat al Pertús, Alexandre Puignau, batlle de les Cluses, que presideix la comissió de concertació per a l'últim tram de la línia a la Catalunya del Nord –entre el Voló i la frontera– es va negar a donar el vistiplau a la proposta presentada per RTE. En aquella reunió, tant les associacions com els elegits es van oposar al traçat proposat que passava sota el poble. El batlle de les Cluses també trobava a faltar estudis hidrològics que garanteixin que el soterrament de la MAT no tindrà repercussions negatives sobre les xarxes d'aigua.

Enfront d'aquesta oposició, els promotors del projecte temien que tot s'allargués: per poder rebre uns 250 milions d'ajuda europea, el consorci encarregat de les obres, Inelfe, ha d'invertir 500 milions abans que s'acabi l'any 2010. «Jo no signaré res si no tenim tots els estudis que garanteixin que tot és controlat; quan les obres seran fetes, si hi ha algun problema serà massa tard», insisteix Alexandre Puignau.

En aquest context la reunió de síntesi de dijous a la Prefectura de Perpinyà, presidida per Georges Mercada, que supervisa la concertació per a la realització de la MAT a la Catalunya del Nord, era una oportunitat d'avançar que cap de les dues parts podia deixar escapar. Els representants del col·lectiu Non à la THT i els elegits encapçalat per Alexandre Puignau han obtingut el compromís de RTE d'engegar nous estudis perquè el traçat no passi per sota el Pertús; el final de la concertació inicialment previst per al final de gener i que ja s'havia ajornat fins al final de febrer, ara es torna a allargar fins al 18 de març. També s'ha arrencat el compromís d'entregar els estudis que falten, encara que s'hagin d'elaborar durant el procés de demanda d'utilitat pública.

En un comunicat, el col·lectiu Non à la THT, considera que «l'acció dels elegits i de les associacions anti-THT/MAT, ha sabut exigir de RTE i de la comissió de concertació que es respectin els compromisos de garantir que l'obra no tingui conseqüències negatives sobre la salut i el medi ambient». El col·lectiu Non à la THT també ratifica que encara s'oposa a totes les línies i que continua vigilant i present.

«Allà és una altra història»

o.m

El president de l'AMMAT, Xavier Quer, va valorar ahir les diferències entre el procés participatiu que es fa a la Catalunya Nord i el del Principat. Quer va posar com a exemple la reunió que dimarts va convocar Red Eléctrica per presentar el traçat del soterrament entre la Jonquera i Santa Llogaia, a la qual només van assistir dos representants municipals. Tot i que la companyia havia citat tots els alcaldes, Quer s'ha queixat que «s'havia convocat amb pocs dies d'antelació, i això en ajuntaments petits va fer que molts alcaldes no se n'assabentessin». Quer també ha lamentat que a França els convidin com a associació al debat públic, mentre que a Catalunya no se'ls ha convidat: «Allà és una altra història, primer discuteixen i després fan el projecte; en canvi aquí fem al revés, ens imposen un projecte i llavors ho discutim», ha dit Quer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona