Infraestructures

Els pagesos denuncien retards en el pagament de les indemnitzacions de l'eix diagonal al Penedès

UP vol negociar amb la Generalitat i no pas amb l'empresa el rescabalament

Dues empreses del grup ACS, que presideix Florentino Pérez, Iridium Concesiones de Infraestructuras i CAT Desenvolupament de Concessions Catalanes (Dragados), estan treballant des de fa mig any en les obres de construcció de l'eix diagonal al Penedès. El grup no només té adjudicades les obres i la gestió durant 33 anys a través del que es coneix com peatge a l'ombra –la Generalitat pagarà els diners de l'obra al llarg d'aquest període comptant també el nombre de vehicles que hi passin–, sinó que també és la responsable de negociar els preus de les indemnitzacions que s'han de pagar als pagesos i als propietaris dels terrenys per on passa la via.

El sindicat agrari ha alertat aquesta setmana que els propietaris i pagesos de vinyes del tram per on passarà la via només han cobrat les actes d'ocupació i que encara no hi ha un preu fixat per les expropiacions dels terrenys perquè, entre altres coses, un cop iniciada l'execució s'han hagut de fer més actes d'ocupació per treballar en zones inicialment no previstes. El coordinador comarcal d'Unió de Pagesos a l'Alt Penedès, Josep Joan Saumell, va explicar ahir: «El sindicat hauria preferit acordar les indemnitzacions directament amb la Generalitat, perquè hauria estat relativament fàcil arribar a acords. En el cas de les empreses és diferent. Elles es deuen als seus accionistes i el que volen és treure'n el màxim de benefici.»

Saumell considera que, a part del preu del terreny, s'hauria de valorar també «l'esforç que s'ha hagut de fer, perquè s'han hagut de refer emparrats i fer actuacions» a les zones que ara s'han ocupat a més a més. Quan es van fer les primeres actes d'ocupació, les vinyes no estaven en període vegetatiu, però quan es van fer les modificacions sí que hi estaven.

El responsable del sindicat agrari a l'Alt Penedès explica que, a més d'haver cobrat una part «miserable», s'estan fent actuacions en zones que no tenen el projecte aprovat. En una nota, el sindicat ha explicat que s'estan posant estaques en zones no previstes i que fins i tot s'han fet actuacions com ara el desbrossament dels espais.

Saumell va explicar ahir que, tot i que el sindicat és conscient de la necessitat de les vies de comunicació, cal que la Generalitat elabori la llei de protecció de l'espai agrari que li va reclamar el Parlament per protegir les zones productives, i que es faci complir. «Ara la prioritat són les vies de comunicació, i no pas la producció agrícola», va afirmar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona