Infraestructures

Un 20% del trànsit per la C-32 obté descomptes al peatge

Fins a 12.606 usuaris freqüents del Maresme són beneficiats durant els primers quinze dies d'aplicació de la mesura

La gran majoria realitzen dos desplaçaments diaris, un d'anada i un de tornada

El Consell Comarcal confia que es reprenguin aviat les actuacions del polèmic projecte

Un de cada cinc vehicles que va passar la segona meitat del novembre pel peatge de la C-32 al Baix Maresme va pagar menys del que pagava fins ara. Concretament, un 25 per cent menys. Segons xifres facilitades pel Departament de Territori i Sostenibilitat, durant els primers quinze dies d'aplicació dels descomptes al peatge troncal de Vilassar de Dalt i a l'accés de Premià de Dalt, un total de 306.480 desplaçaments van ser objecte de la bonificació del 25 per cent, anunciada per l'exconseller Joaquim Nadal pocs dies abans de les eleccions i posada en marxa el 15 de novembre. El percentatge és destacable sobretot si es té en compte que durant aquests quinze dies, la barrera es va elevar un milió i mig de vegades, moltes durant els dos caps de setmana d'aquest període. Cal recordar que els avantatges només són aplicables als viatges realitzats en els dies laborables.

Segons xifres del govern, van ser 12.606 les persones beneficiades per aquesta nova mesura entre el 15 i el 30 de novembre. De les dades, també se n'extreu que gairebé tots els usuaris bonificats realitzen dos desplaçaments per dia, de dilluns a divendres. De fet, els conductors que van rebre els descomptes al novembre van fer una mitjana de 24,31 passades pel peatge en els dotze dies laborables de la segona quinzena del mes.

El nombre de beneficiaris i, sobretot, el nombre de trànsit bonificat augmentarà de manera notable un cop es coneguin les dades del mes de desembre. I és que cal tenir en comte que només obtenen avantatges els usuaris que hi passen un mínim de disset vegades al mes. El fet que la mesura es posés en marxa el 15 de novembre va deixar fora dels descomptes els qui viatgen amb menys freqüència. Al novembre, els usuaris van tenir dotze dies per fer setze viatges. Al desembre, en van ser 21.

El Departament de Territori i Sostenibilitat no ha valorat aquests primers indicadors. Qui sí ho ha fet ha estat el president del Consell Comarcal del Maresme, Josep Jo (PSC), que els va qualificar de “meravellosos”. “Ha quedat demostrat que no va ser un error començar els descomptes a mitjans de mes”, comenta l'alcalde de Dosrius. “Pensaven que faltaria molta gent que encara no disposaria del Via T, però aquestes xifres ens diuen que molta gent ja estava preparada”, conclou. Aquesta mateixa lectura la realitzen fonts de Caixa Laietana, que asseguren que “la majoria de potencials usuaris del Via T al Maresme ja el tenen des d'abans del mes de novembre”. “Cada any hem realitzat campanyes per recordar als nostres clients els avantatges de disposar d'aquest sistema de pagament”. Tot i això, el darrer mes d'octubre, la tramitació d'aquests aparells a la caixa maresmenca va augmentar lleugerament en relació a anys anteriors.

Les condicions

Actualment, però, només el 40 per cent dels desplaçaments que es fan per l'autopista del Maresme es paguen amb Via T, segons dades de la Generalitat de Catalunya. Disposar d'aquest dispositiu és necessari per poder obtenir els descomptes. Una altra de les condicions és passar un mínim de disset cops al mes entre dilluns i divendres i que els desplaçaments tinguin el seu origen o el seu final a la comarca del Maresme. Aquestes condicions només són vàlides per als vehicles lleugers i en cap cas per als comercials, que no poden obtenir cap benefici. En un futur proper, a les bonificacions per recurrència, se n'hi afegiran altres de noves, acumulables a les que ja s'apliquen, com ara les que afavoriran el trànsit de vehicles privats amb tres o més ocupants i les que fomenten la circulació de vehicles poc contaminants, que emetin menys de 120 grams de CO2 per quilòmetre. En el cas d'acomplir-se tots els requisits, es podria arribar a un estalvi del 65 per cent de la tarifa habitual.

El president del Consell Comarcal confia que el canvi de govern a la Generalitat no endarrerirà en excés el procés. “Estem esperant que s'estabilitzi el nou govern per tornar a abordar aquest i altres temes, però no tenim cap tipus de dubte que se seguirà el calendari previst”, assegura Jo. Els beneficis per als vehicles amb alta ocupació s'han de començar a aplicar, segons els càlculs de l'anterior govern, durant el primer semestre del 2011.

Disparitat d'opinions

Entre els conductors, s'ha rebut de manera molt diferent l'aplicació de la mesura. A la gasolinera de l'àrea de servei de Teià, Camil García, considera que “s'hauria de beneficiar a tots els conductors igual, independentment del nombre de viatges que es realitzin. Aquest veí de Mataró es lamenta que el del Maresme sigui “el peatge més antic del país i encara l'estiguem pagant”. Per la seva banda, Mariona Garriga, de Pineda de Mar, explica que gràcies als descomptes s'estalvia aproximadament 15 euros al mes. “Cada dia, baixo a treballar a Barcelona i ara, quan tot puja de preu, s'agraeix que hi hagi alguna cosa que surti més barata”. Tot i això, lamenta que el descompte només s'apliqui a la barrera de Vilassar i no en altres, com ara la d'Arenys de Mar o la de Santa Susanna.

25%
de bonificació
sobre el preu total del peatge és la quantitat que s'estalvien.
306.480
viatges
van ser objecte de descompte a través del peatge de Vilassar de Dalt.
12.606
usuaris de la C-32
van rebre descomptes en el pagament del peatge al novembre.
2
desplaçaments al dia
de mitjana realitzen aquests conductors (24,3 en 12 dies).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona