Infraestructures

Deu anys esperant el projecte per abastir d'aigua 43 municipis

El projecte d'abastiment d'aigua per a 43 municipis de la Segarra, l'Urgell, la Conca de Barberà i l'Anoia (62.000 habitants) ha sortit a informació pública després de rebre l'autorització de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Impulsat pel govern, l'executarà la societat estatal Acuaebro en el marc de la construcció del canal Segarra-Garrigues i té un pressupost de 35,8 milions.

Els municipis de la plana de Lleida s'abasteixen actualment del canal d'Urgell, pous i fonts, però hi ha problemes de quantitat i qualitat. L'escassetat també suposa un fre per al desenvolupament econòmic. El cas més extrem és el dels quatre municipis de la Conca i l'Anoia, on les altes concentracions d'arsènic obliguen els veïns a fer servir aigua envasada. La portada a aquests quatre municipis ha necessitat el vistiplau del Ministeri de Medi Ambient, ja que és un envia aigua de l'Ebre a les conques internes. Aquest fet va encendre la polèmica, ja que pagesos i sectors econòmics lleidatans ho veien com un primer tempteig per dur aigua des del Segre a Barcelona. A més, el govern aragonès va presentar-hi al·legacions, que, després de llargues converses amb la Generalitat, va decidir retirar. Cal tenir en compte que el cabal transvasat és ínfim (un màxim de 0,62 hm³/any) i sols per a aigua potable per a 3.800 habitants. Finalment, la confederació de l'Ebre va aprovar l'octubre del 2010 la “transferència temporal” fins que els quatre municipis rebin recursos de les conques internes catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.