Infraestructures

pallars SOBIRÀ

Catalans i occitans reivindiquen un altre any el túnel de Salau

Diumenge es farà un acte d'agermanament al Port de Salau

La Diputació de Lleida va oferir ahir el seu suport a la Pujada al Port de Salau, un acte reivindicatiu que des de fa vint-i-quatre anys organitza el Cercle d'Agermanament Occitano-Català (CAOC) a favor de l'entesa entre els dos pobles. La pujada d'aquest any es farà diumenge i servirà també per reivindicar la construcció del túnel de Salau per unir les comarques del Pallars Sobirà i de Cosserans, al departament d'Arièja.

El túnel de Salau es va arribar a projectar l'any 2000. Feia 4,8 quilòmetres de llarg i costa uns 10 milions d'euros. El túnel també es reivindica des de l'empresariat de Lleida, ja que permetria connectar amb ciutats i centres de producció del sud de l'Estat francès. Ara, entre els 100 quilòmetres que separen Vielha i Puigcerdà no hi ha al Pirineu cap altre pas entre els dos vessants.

En la jornada de diumenge també es reivindicarà l'aranès, variant de la llengua occitana que es parla a la Val d'Aran. L'Estat espanyol ha presentat un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei que fa oficial l'occità i la seva variant aranesa a la Val d'Aran i al conjunt de Catalunya. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va acusar ahir els governs espanyols i francès de menystenir l'occità.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.