Infraestructures

La depuradora de l'Alt Maresme està en espera de contractar l'electricitat

L'ACA té pendent el tràmit de posar en marxa un equipament que ha de donar servei a cinc municipis

Encara no s'han fet les proves de funcionament

El projecte per depurar les aigües de cinc municipis de l'Alt Maresme sembla condemnat a acumular problemes i retards. L'obra faraònica construïda enmig d'una antiga pedrera, a tocar de Pineda però en terme municipal de Tordera, ja està enllestida i amb l'escomesa elèctrica a punt, però, segons van confirmar fa dies tant fonts de l'ACA com de l'empresa Endesa, queda pendent la contractació directa de l'electricitat. Sense corrent no es poden fer les proves de funcionament prèvies a posar en marxa la considerada última gran, per inversió i volum de construcció, planta de tractament d'aigües residuals de Catalunya.

El retard per enllestir els tràmits de l'obra ha posat en alerta els ajuntaments que se n'han de beneficiar. L'alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC), ja ha fet una crida, fins ara amb poca resposta, als seus homòlegs per reclamar a la Generalitat més celeritat per posar en marxa l'equipament. La depuradora ha de tractar l'aigua dels municipis de Pineda, Calella, Santa Susanna, Malgrat i Palafolls. Està dissenyada per “netejar” un cabal màxim de 54.000 m³/s i abastar fins a una població de 216.000 persones. Les obres van començar el 2008.

54.000
m³/s
és la capacitat màxima prevista per a la planta, que correspon a una població de 216.000 persones.
5
municipis
són els que depuraran les aigües residuals: Pineda, Calella, Santa Susanna, Malgrat de Mar i Palafolls.
Les claus

Un projecte llarg, complicat i a mitges

teresa márquez

El viacrucis per evitar abocaments d'aigües residuals al mar en una de les zones turístiques de sol i platja més importants de Catalunya, el nord del Maresme, va començar el 2003 amb un primer projecte que situava la planta al mateix lloc on finalment s'ha construït. Amb l'obra ja adjudicada, quan el Departament de Medi Ambient va passar a les mans del tripartit, aquest va aturar-lo i va demanar alternatives. En van sortir diverses en diferents punts del litoral; fins i tot una, pactada entre els llavors alcaldes de Pineda i Santa Susanna, que situava l'equipament a primera línia de la platja. La proposta no va prosperar, tant per la mobilització ciutadana com pel càstig a les urnes. Tot i això, la falta de consens no es va resoldre fins al 2007, quan hi va haver entesa al territori per fer l'EDAR en el lloc inicial. El projecte, amb un cost de 52 milions d'euros –dels quals 14,4 són dels fons europeus– s'ha anat modificant amb el temps. La depuradora havia d'incloure el tractament terciari de les aigües, la construcció d'un centre d'interpretació ambiental i la recuperació paisatgística. Les tisores de la crisi han aparcat les millores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.