Infraestructures

Hisenda reclama impostos per expropiacions impagades

Unió de Pagesos denuncia dos casos de propietaris expropiats a qui l'Agència Tributària reclama que paguin per les indemnitzacions

La meitat dels terrenys ocupats fa quatre anys encara no s'han compensat

Els pagesos expropiats van signar l'acord de preu el 2012
Unió de Pagesos tem que sigui l'inici d'una allau de requeriments

Almenys dos pagesos de Torroella de Fluvià han rebut requeriments de l'Agència Tributària espanyola perquè abonin els impostos corresponents a les expropiacions executades per la construcció de l'actual C-31 i que, en cap dels dos casos, encara no ha cobrat. La denúncia l'ha feta el sindicat Unió de Pagesos, que assegura que hi podria haver més propietaris afectats encara que, de moment, no s'han fet públics.

Els dos pagesos van signar l'acta d'ocupació de les seves finques el mes de juliol del 2008 i, en aquell moment, van rebre una paga i senyal, que en els dos afectats és una suma molt baixa –gairebé simbòlica–, calculada a través del valor cadastral de les parcel·les expropiades, en cap cas proporcional al preu acordat per la compravenda forçosa.

Aquesta primera entesa que va permetre legalment l'ocupació de les finques va arribar abans que hi hagués cap acord pel preu a pagar. L'acord de preu de les expropiacions no es va assolir fins a finals de l'any 2010, gairebé dos anys després que els pagesos perdessin els drets d'ús dels camps. A partir de la firma de l'acta d'ocupació, el juliol del 2008, els pagesos ja no havien pogut cultivar els conreus malgrat que les obres de la carretera encara van trigar uns mesos.

Unió de Pagesos ha assessorat els dos afectats i, en un dels dos casos, li ha tramitat el recurs davant l'Agència Tributària, desconeixedora, sembla, que la meitat de les expropiacions encara no s'han pagat. De les dades en mans del sindicat Unió de Pagesos, el nombre de finques expropiades va estar al voltant de les 600 i, de les quals, la meitat encara tenen el pagament pendent. Des d'Unió de Pagesos es recorda que aquest impagament genera uns interessos. Fonts del sindicat denuncien també que la llei obligui a tributar per unes compravendes forçoses.

Xavier Frigola, de la comissió permanent d'Unió de Pagesos, va manifestar que els dos casos podien ser el principi d'una allau de requeriments: “Ens temem que puguin arribar més cartes de pagament. Com passi que vagin arribant les notificacions a tots aquells a qui encara es deu conjuntament 3,3 milions, serà un escàndol.”

Frigola parla de descoordinació i falta de rigor de les dues administracions. “Aquesta deixadesa de les administracions és intolerable. La descoordinació és vergonyosa i una gran falta de rigor.” “Els dos governs han acumulat un disbarat sobre l'altre i no arribo a entendre el perquè de l'error.” Unió de Pagesos culpa els dos governs de falta de comunicació.

Temem que puguin arribar més requeriments. Si això succeeix, serà un gran escàndol
Xavier Frigola
UNIÓ DE PAGESOS

LES REACCIONS

Demanem que el govern de la Generalitat notifiqui a Hisenda qui no ha cobrat
Marina Geli
diputada del psc

Falten per pagar 3,3 milions d'euros

Joan Puntí

La construcció de la C-31 va obligar a expropiar al voltant de 600 terrenys, dels quals la meitat encara estan per compensar, quatre anys després de l'inici dels tràmits. Era l'any 2008 quan se signaven les primeres actes d'ocupació, i va ser al llarg del 2009 quan es van iniciar les obres de la carretera, que es posaven en servei per Setmana Santa del 2010. Aquest era el mateix any en què s'arribava a l'acord de preus.

Tots els veïns expropiats –la gran majoria dels terrenys eren d'ús agrícola– van rebre inicialment una suma de paga i senyal, que, en la meitat dels casos ha estat l'únic que han ingressat fins al moment.

Els 17 quilòmetres de C-31 entre la Tallada d'Empordà i Torroella de Fluvià van costar 63,2 milions d'euros i les indemnitzacions que havien de rebre els expropiats eren de 8.443.300 euros, dels quals el govern de la Generalitat n'ha fet efectius, 5.138.089, segons va explicar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, al juliol.

305 pagaments

Les dades facilitades per Recoder i que, des d'Unió de Pagesos, asseguren que no tenen constància que hagin variat, feien notar que la majoria dels pagaments s'havien fet l'any 2010. Aquell any es van abonar 233 pagaments amb un import de 2.439.512 euros. L'any següent, el ritme de pagament d'indemnitzacions va baixar notablement, fins als 63, amb un import total pagat de 1.061.985 euros. Amb la meitat per ingressar, els abonaments efectuats al llarg de l'any passat van ser testimonials. Van ser només nou per un import total de 139.072 euros. El deute actual és de 3.305.212 euros.

El PSC reclama que s'informi Hisenda dels impagats

La diputada socialista Marina Geli va presentar ahir una proposta de resolució amb la voluntat que el Parlament insti el govern a fer efectiu el pagament de les expropiacions pendents abans de final d'aquest 2013 amb la petició que els afectats rebin els interessos de demora, xifrats en un 5% d'allò que els deuen. Entre les peticions de la diputada, també figura l'exigència o que el govern de la Generalitat comuniqui a l'Agència Tributària espanyola quins són els afectats que encara no han rebut la indemnització pactada.

La diputada socialista Marina Geli va reclamar ahir un altre cop els pagaments pendents: “El conseller Recoder va assegurar en una compareixença parlamentària que pagarien el 2012 i, com que això no ha passat, demanem que la Generalitat notifiqui a Hisenda qui no ha cobrat.” Geli, a més, va indicar que hi havia pagesos que temien que ara es volguessin renegociar els preus ja pactats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona