Llavaneres, el primer municipi que recupera l'IBI de l'autopista fins al 2006

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid obliga l'Estat a pagar 263.635,13 euros al consistori

La sentència, que té data de juny del 2009, ha estimat el recurs presentat per l'Ajuntament de Llavaneres i l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona. Des de la posada en marxa de l'autopista, el 1996, la concessionària Acesa només paga el 5 per cent de les quotes de l'IBI que li pertocarien pel sòl públic que ocupa. El motiu és la bonificació del 95 per cent de l'impost que recapten els municipis i amb què el mateix Ministeri va decidir bonificar la companyia.

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) reconeix el dret del consistori a ser compensat per l'administració de l'Estat en concepte d'aquestes bonificacions fiscals de què gaudeix l'empresa concessionària de l'autopista, Acesa, del 2003 al 2006. El jutge es basa en el principi de la defensa de la suficiència financera dels ens locals i estableix que en cas que l'Estat estableixi un benefici fiscal respecte a tributs locals, ha de ser l'administració estatal qui compensi els municipis. L'alcalde de Llavaneres, Bernat Graupera (CiU), es mostra molt satisfet de la resolució judicial i destaca que el municipi és el primer d'obtenir una sentència favorable en la batalla per reclamar l'IBI de l'autopista respecte als anys 2003 a 2006. Així mateix, avança que el municipi continuarà reclamant l'impost dels anys següents. Tant Llavaneres com altres municipis de la comarca del Maresme, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ja van poder cobrar els diners que se'ls devia dels anys 1999 a 2003, però ara s'avança per cobrar el deute dels anys posteriors. Segons explica la directora dels serveis jurídics de l'Organisme de Gestió Tributària, Llum Rodríguez, sembla que tot i la resolució judicial, l'Estat no acceptarà pagar anualment el concepte d'IBI de les autopistes i que esperarà que els municipis li tornin a reclamar els diners per la via judicial.

Prop de set milions pendents de cobrar

Fonts de l'Oficina de Gestió Tributària (OTG), dependent de la Diputació, van confirmar ahir que hi ha interposats més contenciosos contra l'Estat per l'IBI de les autopistes corresponent al període 2003-2006. Entre aquestes poblacions hi ha les mateixes quinze del Maresme que al seu moment van recórrer a la Diputació i van recuperar els diners de l'impost que la concessionària de l'autopista havia deixat de pagar entre el 1999 i el 2003. La quantitat global que es reclama és de 6.963.399,42 euros. D'altra banda, la Diputació també té en marxa contenciosos per reclamar l'IBI de les vies ràpides entre el 2004 i el 2007 que corresponen als municipis afectats tradicionalment pel pas de l'autopista i que ara també reclamen aconseguir l'impost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona