Infraestructures

El Bages desaprova l'obra de la C-55 i clama que es desdobli

Alcaldes i entitats admeten que la mitjana evita els xocs frontals, però denuncien la lentitud de la via i els taps que s'hi fan cada dia

Asseguren que sense un doble carril “es perd competitivitat”

Les obres que des de fa prop de nou mesos s'estan fent a la C-55 encaren la recta final i els alcaldes afectats comencen a veure les orelles al llop. La via és ara més segura –s'ha instal·lat una mitjana entre Manresa i Castellbell i el Vilar que evita els xocs frontals i, en conseqüència, les morts–, però la carretera que n'ha quedat és una “via lenta” que resta competitivitat al territori. Una “ratera” que fa que cada cop que hi ha un petit accident, la carretera quedi col·lapsada, ja que només hi ha un carril per banda amb molt poc espai als laterals. I això, segons explica Fina Casals, de la Plataforma No Més Morts a la C-55, “passa cada dia, i Autema no aixeca les barreres”.

El gros dels treballs està fet i sobre el terreny es percep que només queda la senyalització i la pintura definitiva. Casals explica: “Un cop fetes, òbviament la via millorarà, però continuarem tenint els embussos. Ens ha quedat una carretera perquè hi passin 5.000 vehicles, no 30.000, que són els que té la C-55.”

En aquesta línia, la plataforma i els alcaldes veuen que ha arribat l'hora de reactivar la reclamació del desdoblament, estretament lligat a la gratuïtat de l'autopista de Manresa a Terrassa (C-16), una de les més cares de l'Estat.

Cristòfol Gimeno, alcalde de Castellgalí (PSC), admet que “l'obra és una mesura per evitar la mortalitat”, però afirma que “no és suficient”. “Volem el desdoblament com a mínim fins al túnel de Bogunyà. És necessari i el territori ho mereix; cada petita topada provoca una retenció. Abans tardaves quinze minuts a anar a Manresa, ara en són trenta”, apunta.

El seu homòleg de Sant Vicenç de Castellet, Joan Torres (CiU), afirma: “El corrent d'opinió és molt desfavorable. No crec que l'obra sigui òptima.” L'alcalde, que per anar a Manresa fa la volta pel Pont de Vilomara “per no passar per la C-55”, es mostra “pràctic”: “Si desdoblar val 130 milions i el rescat, prop de 800, fem el més barat i després ja ens mirarem l'autopista.”

De la mateixa manera opina Montse Badia, alcaldessa de Castellbell i el Vilar (PSC), que critica una situació que “indueix a fer trampes”: “Hi ha gent que aprofita els carrils d'accés per avançar per la dreta i les emergències no tenen espai per avançar per més que els vehicles s'apartin, i per ells el temps és més que important.”

Cecilio Rodríguez, alcalde del Pont (PSC), pateix els efectes col·laterals: cada dia passa més gent pel seu municipi per esquivar una C-55 que “és una tómbola, per això la gent busca alternatives”. El territori –diu– necessita “la gratuïtat de la C-16, el desdoblament de la C-55 i la connexió amb la B-40 per no perdre competitivitat”. Més dura és Fina Casals: “Estan condemnant el Bages a la misèria. Cap empresa vindrà.”

Reunió amb Rull

El president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas (ERC), va avançar ahir que divendres es veuran amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. Serà l'inici de les reunions que la Generalitat es va comprometre a tenir amb el territori per valorar els efectes de les bonificacions a l'autopista que van entrar en vigor el gener amb l'objectiu de traspassar trànsit de la C-55 cap a la C-16. Uns descomptes que han generat molts dubtes entre els usuaris –varien en funció dels recorreguts i només s'apliquen en hores determinades– “i un centenar de queixes”, diu Casals.

La percepció entre els alcaldes és que no han funcionat. Tot i això, Comas va demanar ahir “no encendre el foc abans d'hora”. “Primer hem de tenir els números a la mà.”

LA FRASE

L'obra indueix a fer trampes: la gent té pressa i n'hi ha que avancen per la dreta pels carrils d'accés
Montse Badia
Alcaldessa de Castellbell

LA XIFRA

3,7
milions d'euros
han costat les obres. El desdoblament fins al túnel de Bogunyà està valorat en 130 milions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona