Un jutge obliga el guarda del refugi de Siurana a marxar-ne després de vint anys

El Centre Excursionista de Catalunya va denunciar-lo al·legant que en feia una mala gestió

Abans de final de mes, i en contra de la seva voluntat, el guarda del refugi Ciríac Bonet de Siurana, Toni Arbonès, haurà de lliurar les claus de la casa –propietat del CEC–, tal com ordena una sentència dictada pel jutjat de Falset, que obliga el guarda a abandonar el refugi. Fa més d'un any que havia d'haver marxat perquè va expirar el seu contracte d'arrendament, però com que no hi estava d'acord va denunciar l'entitat excursionista al·legant que hi residia per qüestions laborals, i a partir d'aquí es va desencadenar un llarg procés judicial entre les dues parts.

«No m'esperava aquest desenllaç», diu Arbonès, que se sent indignat per la «falta de respecte a tota la feina feta durant aquests anys», durant els quals fins i tot ha invertit diners de la seva butxaca en les reformes dutes a terme al refugi el 2003. Concretament, va fer la cuina nova, a canvi –segons va pactar amb la junta anterior– de disposar d'un petit habitacle a l'interior del refugi, «perquè durant molts anys he viscut a la cuina», afirma. Amb les millores, les instal·lacions van guanyar serveis, com ara un lavabo i dutxes, però es va reduir la disponibilitat de places, que va passar de 35 a 18.

El guarda, que també és propietari del Càmping Siurana, també insisteix que el servei al refugi no dóna per a viure i que la seva dedicació és «totalment passional». És per això que l'escalador siuranenc no voldria que aquest espai es convertís en un negoci «com pretén el centre», sinó en un lloc per donar aixopluc als muntanyencs (per això obria només al matí, per a esmorzars, i a la nit per a allotjament, perquè durant el dia els clients feien activitats a la zona). En aquest sentit, considera que «ni a la persona que m'ha de substituir, ni a l'actual junta del Centre Excursionista no els interessa l'activitat de muntanya, i el que volen és crear un negoci de restauració o de souvenirs».

Per la seva banda, el representant del CEC, Josep Manel Puente, afirma que el guarda ha fet una mala gestió. Hi afegeix que «no s'ha complert l'acord del darrer contracte», ja que Arbonès utilitzava les instal·lacions per a ús privat i, a més, els horaris «no es corresponien amb el servei que ha de proporcionar el refugi». La intenció del CEC, ara, és restablir aviat el servei –probablement a l'estiu–, amb la incorporació del nou guarda, un cop s'hagi habilitat l'espai, que s'ha tancat provisionalment.

«Siurana, rovell de l'ou de l'escalada»

Toni Arbonès va arribar a Siurana amb 21 anys, per fer-se càrrec del refugi Ciríac Bonet, d'on ha estat responsable les darreres dues dècades. Aleshores formava part de l'equip nacional de competició d'escalada i despuntava en aquesta disciplina. Gran defensor del turisme actiu, ha pogut promocionar l'escalada a Siurana gràcies a la seva ocupació al refugi, i aquest indret és un lloc de referència mundial. L'activitat de l'escalada i el refugi han estat durant molts anys motor del turisme a la zona. Amb els anys l'oferta per pernoctar-hi s'ha ampliat amb un hotel, quatre cases de pagès i el Càmping Siurana, que amb l'eslògan Siurana, el rovell de l'ou de l'escalada» regenta Arbonès. L'esportista professional, que ha escalat en més de 35 països amb ascensions destacades, ha publicat recentment la segona guia d'escalada de Siurana i prepara una ruta en bicicleta de muntanya per la zona.



Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona