el reportatge

Pressions populars

L'Ajuntament de Castellví busca alternatives a una antena per veure la TDT perquè als veïns no els agrada

El dilema. La queixa dels veïns perquè no s'instal·li l'antena ha creat una situació incòmoda a l'Ajuntament, que ara busca alternatives. Les solucions alternatives tindran un cost que justament hauran d'assumir els veïns d'un nucli que no són els que s'han queixat més per l'emplaçament de l'antena.


Diumenge passat farà just un mes que el diari es feia ressò de les mobilitzacions que un grup de veïns de Castellví de la Marca tenien la intenció d'emprendre contra el projecte actual de construcció d'una torre de telecomunicacions de 30 metres que se situaria a només 160 metres d'una masia del poble i a 400 del nucli antic, entre el nucli de Cal Xeret i el Maset dels Cosins. L'anunci de mobilitzacions va sorprendre l'entorn del govern local, perquè considerava que s'havia triat el millor lloc del poble, per la llunyania amb les cases, i no va voler fer cap tipus de valoració. Uns dies més tard, el govern local es defensava explicant que si s'havia escollit l'indret era perquè l'estudi radioelèctric que havia elaborat la secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació indicava que era el més adient, i que l'antena permetria garantir la cobertura total per accedir al servei telefònic d'urgències (112), la implantació del servei d'internet rural que es vol estendre en aquest municipi i la millora del servei de televisió digital terrestre (TDT), ja que hi ha zones fosques de recepció.

Un mes després de les pressions d'aquests veïns i d'haver-se recollit prop d'un centenar de signatures, l'alcalde, Pere Pujol (CiU), ha explicat que «després de veure l'oposició veïnal, el govern estudia alternatives». Les alternatives que apunta Pujol són l'elaboració d'un altre estudi radioelèctric, que fa l'Ajuntament, i l'estudi dels costos de la construcció d'una antena col·lectiva a les Cases Noves de la Riera –el lloc més afectat per la falta de cobertura–, que substituiria les actuals antenes del sector, el soterrament de la línia en aquest punt i la petició a Telefónica que agiliti el servei de banda ampla d'internet, que encara no té data. L'alcalde diu que les actuacions que s'hagin de fer «tindran un cost», i que el ple que està previst que se celebri la tercera setmana del mes de novembre haurà de definir quina de les dues opcions es tira endavant. Tot i així, Pujol deixava clar que si es tria l'opció de l'antena col·lectiva, el cost haurà de ser a càrrec dels veïns de les Cases Noves de la Riera, «i es miraria de fer alguna subvenció».

Pujol ha volgut remarcar que l'Ajuntament de Castellví de la Marca no ha estat mai el promotor d'aquesta antena, i que si hi va donar el vistiplau, si va llogar els terrenys on havia d'instal·lar i es va posar a informació pública la construcció de l'estructura era per solucionar les deficiències que hi ha al municipi.

Els veïns consideren que l'antena «hipotecarà el paisatge i provocarà una sèrie de riscos, com ara incendis forestals, efectes sobre la salut, sorolls, devaluació del patrimoni immobiliari, i desaparició de l'agroturisme i de la inversió econòmica de la zona, entre d'altres». El projecte només inclou la creació d'una antena que se situaria a tocar d'un vial, però els veïns han considerat que la creació d'aquesta estructura obriria la porta a la industrialització de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona