Urbanisme

Sant Fruitós dibuixa el futur de l'antic hostal de Pineda

La tramitació que permetrà que 4.000 dels 11.000 metres quadrats passin a ser municipals durarà tres anys

El complex va ser un referent social i de lleure al Bages dels anys 70 i presenta ara un estat d'abandó total

El govern de Sant Fruitós de Bages –Gent fent Poble i el PSC– farà un pas més cap a la solució definitiva a la situació de “deixadesa” que presenta la finca de l'hostal de Pineda de Bages, que ocupa una superfície de 10.691 metres quadrats. Durant la dècada dels 70 va ser un club social de referència al Bages, amb instal·lacions recreatives, d'oci i de lleure de qualitat. Avui, presenta un estat d'abandó total.

L'alcalde, Joan Carles Batanés, va explicar ahir que la tramitació urbanística que permetrà que 4.000 dels prop d'11.000 metres quadrats passin a ser municipals durarà uns tres anys. Fa uns mesos, l'Ajuntament ja va aprovar una modificació puntual del pla general (PGOU) que, a grans trets, “establia quants metres quadrats li queden a cada un, què s'hi pot fer i qui paga cada cosa”. A canvi dels 4.000 metres municipals, la modificació ampliava els usos del terreny, que fins aleshores estaven qualificats com a zona esportiva. Amb el canvi, el sòl va passar a ser apte per rebre també equipaments sanitaris, docents i assistencials. El planejament aprovat preveia que la propietat havia de presentar en el termini de sis mesos un pla de millora urbana que no ha arribat a fer, i és per aquest motiu que el govern municipal ha decidit agafar el timó. Així, és l'Ajuntament el que inicia el pla de millora urbana, “que pot tardar un any i mig”. Després, s'haurà de fer el projecte de reparcel·lació, “que pot tardar un any i mig més”. Quan els dos plans estiguin aprovats, “ja podrem anar al registre a inscriure els 4.000 metres quadrats com a municipals”. Batanés va recordar que l'inici de la tramitació va venir motivada per dues raons. Per una banda, quan va arribar al govern, ara fa cinc anys, ja va plantejar la necessitat de donar una sortida a un complex “que fa anys que està abandonat”. De l'altra, “va coincidir” que el propietari va presentar un pla embrionari per construir-hi un centre assistencial privat. Va ser quan es va iniciar la modificació del PGOU.

Demanda del propietari

El propietari, però, “ens va demandar” perquè no estava d'acord amb el sostre: “El PGOU marca que per cada metre de terra, en tens 0,8 de sostre, i ell en volia 1,5”. Per poder atendre la seva petició, “l'empresa propietària hauria de presentar un projecte específic del que vol fer i de la necessitat que té i hauria de ser Urbanisme qui ho aprovés”. De moment, diu l'alcalde, “no ho ha fet”. Pel consistori, el fet de continuar la tramitació pot ajudar a pressionar la propietat a executar un projecte sòlid en el futur.

Un nou casal

Pel que fa els 4.000 metres quadrats que passaran a ser municipals, Batanés va apuntar que la meitat seran zona verda i que en l'altra meitat “s'hi podria fer un casal adequat a les necessitats que té la urbanització”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia