Garzón decreta llibertat sota fiança de 200.000 euros per a l'exregidor d'Urbanisme de Santa Coloma de Gramenet

El jutge de l'Audiencia Nacional imputa 12 persones més en el cas Pretòria

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha imputat avui dotze persones més en l'anomenada «operació Pretòria», en la qual s'investiga una trama de corrupció urbanística que operava a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) i altres localitats barcelonines. Entre els nou imputats, segons informen diversos mitjans de comunicació, hi hauria les dones de Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, Doris Malfeito i Lluïsa Mas, respectivament, l'ex alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Víctor Ros, l'exregidor d'Urbanisme de la mateixa població, Antoni Jiménez (PSC), l'actual gerent de l'institut català del sòl (Incasol) Emili Mas, així com Genís Carbó, exregidor de CiU en Mataró.

Segons fonts jurídiques, que el magistrat també ha decretat la llibertat sota fiança de 200.000 euros de l'exregidor d'Urbanisme a Santa Coloma de Gramenet Manuel Dobarco, que estava en presó incondicional juntament amb altres quatre imputats.

En l'acte en el qual el passat 30 d'octubre Garzón va ordenar l'ingrés a la presó de cinc d'ells i la llibertat amb fiança dels altres quatre, el magistrat citava diverses persones a les quals atribuïa conductes suposadament il·lícites, però sobre les quals en aquell moment no hi havia cap acusació.

Advertia també que, a més de les operacions urbanístiques presumptament fraudulentes de Santa Coloma, Badalona i San Andreu de Llavaneres, n'hi havia altres «que també estan sent investigades».

Així, el total d'imputats puja a 21, ja que fins ara en la causa n'hi figuraven nou, quatre dels quals són a la presó incondicional: Alavedra, Prenafeta, l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz i l'exdiputat autonòmic del PSC i presumpte cervell de la trama Luis García. A més de Dobarco, estan en llibertat amb fiança els empresaris Lluís Casamitjana, Josep Singla i Manuel Carrillo i el gerent dels serveis municipals de Santa Coloma, Pasqual Vela.

En la seva resolució, Garzón relacionava també Manuel Valera Navarro i Francisco Alejandro Pretus Labayen amb l'operació urbanística de San Andreu, en la qual va intervenir la societat Niesma Corporació S.L., de la qual tots dos eren administradors solidaris. De Valera, el jutge diu que «era en realitat una persona interposada al servei dels interessos de Luis de Andrés García», a més que apareixia com a administrador de Renticost Serveis S.L., que al desembre de 2005 va rebre una transferència de diners procedents d'una societat domiciliada a Costa Rica i controlada per García.

Una altra de les persones a les quals se cita en l'acte és Juan Felipe Ruiz Sabido, conseller delegat de Marina Badalona S.A. i de qui es diu que era «el contacte de Luis de Andrés García a Badalona». Garzón també fa referència a Manuel Grandes Sánchez, Jeff Schroeder Quijano i Lluís Renau Folch -aquest últim va ser director general de Seguretat Ciutadana en els Governs de CiU- com a titulars d'algunes de les empreses que, el 2003, van rebre pagaments de García que, segons l'acte, no tenien justificació.

També apareix el nom de Wenceslao Manzanares Puig, cunyat de García i responsable de la societat Capital City Consulting S.L., a la seu de la qual es va intervenir una important quantitat d'obres d'art.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona