Urbanisme

Municipal

Dubtes de la Paeria sobre el parc comercial de Carrefour

L’empresa vol modificar el planejament a la zona on vol fer el seu projecte de botigues i que l’Ajuntament veu complex

La multinacional només va presentar una proposta, el 2015, que encara no s’ha tramitat

El gran projecte comercial i d’oci de la multinacional Carrefour genera dubtes a l’Ajuntament de Lleida per la modificació de l’ordenació que proposa l’empresa i que trasbalsa una àmplia zona, com són dues àrees de planejament: els sectors d’urbanització 8 i 9 i també bona part de l’àrea residencial estratègica (ARE).

Carrefour només ha presentat una proposta de modificació del planejament i ho va fer el 2015, segons va confirmar el tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Fèlix Larrosa. Aquest document està, per ara, aturat a Urbanisme de la Paeria i és bàsic per poder tramitar tot el projecte.

I és que la complexitat és que Carrefour té els terrenys propietat seva al costat de l’antic hotel Ilerda, és a dir, al nord de l’LL-11 o marge esquerre de la carretera en direcció al cementiri. No obstant això, tot el gran projecte comercial que ha anunciat el situa al sud de l’LL-11 en direcció a la Bordeta, és a dir, a l’altra banda de la carretera. Això implica refer el planejament de la zona, un projecte de reparcel·lació i, sobretot, arribar a acords amb els 21 propietaris afectats per aquesta operació urbanística.

D’aquí venen la dificultat i els dubtes de la Paeria. No obstant això, Larrosa assenyalava que en principi la proposta de la multinacional els sembla “interessant” perquè aporta un model comercial nou a la ciutat i combina l’oferta comercial i la de lleure.

Cal recordar que la Paeria va aturar aquest expedient el 2015, perquè va coincidir amb les eleccions municipals, i es va acordar que es buscaria el consens i es farien els estudis comercials pertinents.

Ara l’empresa, sense presentar cap més document a la Paeria, ha fet un pas més, i va ser a principis de juliol quan va anunciar el macroprojecte de 200.000 metres quadrats construïts, dels quals uns 55.000 seran de superfície comercial. El complex proposa una arquitectura innovadora amb zones verdes per construir-hi un nou hipermercat de la firma i un centenar d’establiments, així com 2.500 places d’aparcament.

Ara Carrefour reclama a la Paeria que mogui fitxa i que tramiti aquesta modificació urbanística, que caldrà que s’aprovi en el ple. Després l’empresa haurà de constituir una junta de compensació per pactar el desenvolupament urbanístic amb la resta de propietaris. Finalment, necessitarà el vistiplau de la Generalitat, administració que també ha d’aprovar la llicència comercial.

Tot i aquesta llarga i complexa tramitació, Carrefour estima que les obres començaran a finals del 2018 o principis del 2019, per tal que el complex pugui obrir les portes en el darrer trimestre del 2020, després d’una inversió d’uns 180 milions d’euros.

Projectes encallats i demanda de nous estudis

A més del projecte de Carrefour, Lleida té dues altres iniciatives empresarials vinculades a grans formats comercials. Però totes estan encallades i no acaben d’arrencar.

D’una banda, el projecte Gran Gardeny –nova denominació de la iniciativa anomenada durant anys Vallrufea– té la llicència comercial prorrogada, un cop més, i ara per tres anys. Els promotors asseguren que estan tancant un acord amb un operador que serà qui gestionarà i explotarà un centre comercial d’uns 25.000 metres quadrats que se situarà al costat del Camp Escolar. La Paeria ja ha aprovat també el projecte d’urbanització que preveu reordenar els aparcaments, accessos i zones verdes de tota aquesta zona.

L’altre projecte encallat és el de Torre Salses, que pretén construir un parc de mitjanes superfícies comercials en aquest espai ja urbanitzat situat entre la Bordeta i Magraners. Per quarta vegada ha estat frenat per la Generalitat, ja que la comissió territorial d’Urbanisme de Lleida ha tornat a manifestar la necessitat de millorar, completar o justificar diversos aspectes relacionats amb la modificació del planejament urbanístic de la ciutat i amb l’ampliació de l’avinguda Víctor Torres. La Generalitat assegura que no qüestiona el model ni el projecte, però considera que cal completar alguns aspectes per dotar el document de la major seguretat jurídica i solvència urbanística. La Paeria espera consensuar-ho aquest setembre.

D’altra banda, l’oposició de la Paeria i les organitzacions empresarials i de comerciants continuen reclamant nous estudis comercials i d’impacte econòmic que avalin una arribada massiva de nous centres i parcs comercials de gran format ja que temen que perjudicaria el petit comerç local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona