Urbanisme

opinió

Moratòria a la Costa Brava

No s’ha d’aturar el progrés econòmic, però construir a primera línia té un impacte massa elevat

La comissió d’Urbanisme de Girona del 17 de gener passat va acordar la suspensió de la tramitació de llicències per edificar obra nova i de desenvolupament de plans urbanístics tant nous com els aprovats anteriorment, en la franja de cinc-cents metres litorals, que afecta els municipis costaners de Girona. S’entén que la decisió presa respon a l’interès general. La manera de fer-ho admet certs qüestionaments, ja que no sembla que se n’hagi informat els municipis, que en definitiva són els primers afectats, i que són els que hauran de fer complir la moratòria i fer front a les demandes dels perjudicats. No s’ha d’oblidar que el terreny que té una classificació de sòl urbà té els requisits per ser edificat.

És inqüestionable que s’ha de preservar el patrimoni paisatgístic i és de lloar la iniciativa presa, per tal d’avaluar l’impacte paisatgístic, ambiental, i socioeconòmic de les planificacions aprovades i establir criteris de protecció adequats als temps actuals.

Les imatges de la Costa Brava d’abans dels anys seixanta eren molt diferents a les actuals. Hi havia edificis de poca alçària que dominaven els nuclis urbans del litoral, pinedes, penya-segats i platges verges. Ara els edificis fan ombra a la platja. En una ciutat com Dubai pot ser encertat situar edificis alts vora la platja per fer ombra i evitar les altes temperatures. També val la pena estudiar l’exemple de Singapur, que té un bon disseny urbanístic malgrat ser una de les ciutats més construïdes del món, i és capaç de combinar amb equilibri la concentració d’edificis, la conservació de barris tradicionals i grans superfícies de boscos i jardins.

No s’ha d’aturar el progrés econòmic, però construir a primera línia té un impacte massa elevat. Fer-ho a cinc-cents metres, si no es té res al davant continua sent primera línia, però l’impacte paisatgístic i mediambiental és menor. La marca Costa Brava és coneguda arreu, i tot i la pèrdua amb els anys, encara manté un prestigi. Però si la convertim en la Costa Edificada, el prestigi serà nul.

És hora de convocar les organitzacions empresarials, ecologistes, col·legis professionals d’arquitectura i enginyeria, i l’administració local per treballar per acotar els efectes a les zones més sensibles i alliberar-ne la resta, per tal de no paralitzar l’activitat empresarial i professional, ni crear atur o inseguretat als municipis gironins afectats. Cal minimitzar els efectes amb rapidesa i eficiència. Urgeix, en pocs dies, establir les directrius del pla i acotar les zones per tal de poder actuar segons els nous criteris establerts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona