Urbanisme

La crisi ajorna més d'un any la construcció de prop de 200 pisos socials de lloguer a l'Alt Maresme

L'empresa adjudicatària confia arrencar la majoria de promocions aquest any

L'any 2007, la Diputació de Barcelona va posar en marxa un nou model per promocionar la construcció d'habitatge protegit. Es va crear un registre d'empreses per donar garanties als ajuntaments que els projectes es durien a terme, i municipis com ara Canet, Malgrat, Palafolls, Pineda, Tiana i Tordera s'hi van adherir. A la zona de l'Alt Maresme, l'empresa Visoren va guanyar el concurs de la majoria de promocions d'habitatges de lloguer, que superaven els 200 pisos. D'aquest paquet, només a Palafolls, amb 38 pisos, estan en marxa.

Cúmul de mala sort

El conseller delegat de Visoren, Ramon Ruiz, explica que el retard en la realització de la resta de promocions «respon a un cúmul de mala sort». «A la coneguda situació de la crisi immobiliària cal afegir el retard de l'aplicació del nou pla d'habitatge 2009-2012 per part de la Generalitat i la negativa dels bancs i les caixes a signar crèdits», apunta Ruiz, que afegeix: «Fa pocs mesos que vam aconseguir tancar el primer acord amb l'Institut Català de Finances (ICF) perquè ens deixés els diners per tirar endavant els habitatges de Tiana, que s'han de començar al juliol, i Malgrat.» El representant de Visoren insisteix que un procés que sol durar de 6 a 8 mesos «s'ha allargat fins als 16». «Visoren és la primera interessada a desencallar els projectes i complir els compromisos adquirits, però fer-ho no depenia de nosaltres», va puntualitzar Ramon Ruiz, que va recordar que els processos per dur a terme habitatges de protecció oficial de lloguer «no es poden fer amb recursos propis de la firma, perquè pots perdre la subvenció que prové tant de l'Estat com de la Generalitat, que estableixen un conveni molt estricte i controlen tots els passos que cal seguir».

Ajuntaments preocupats

Els ajuntaments que han vist que no es desenvolupaven les promocions de pisos socials fa mesos que debaten com resoldre aquest atzucac. Tot i haver mantingut contacte constant amb l'empresa, les seves reaccions han estat diverses. Tordera va aturar en sec el procés i Visoren assegura que va ser a iniciativa seva, perquè «era evident que el mercat estava saturat». Canet va aprovar en el ple de març la pròrroga de la suspensió temporal del contracte amb l'empresa, però Ramon Ruiz avança que hi ha possibilitats que al setembre o a l'octubre obtinguin el finançament de l'ICF per a aquesta promoció, igual que per a Malgrat, que fins ara es manté fidel al contracte signat amb l'empresa.

La cara i la creu

Avui dia, Palafolls és l'única promoció d'habitatges socials de lloguer que Visoren té en marxa al Maresme. El mes de març l'empresa va signar un crèdit de 3,9 milions amb la Caixa Laietana que feia desencallar el projecte. En canvi, Pineda no té, a dia d'avui, cap seguretat que es puguin aixecar els 32 pisos previstos. Visoren no ha aconseguit fins ara el crèdit necessari per començar l'obra, però confia obtenir-lo també de l'ICF.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona