Urbanisme

El barri on viuen Messi i Luís Suárez, sense clavegueres

Veïns i Ajuntament acorden l'inici del procés d'urbanització de Bellamar, un barri de Castelldefels que no té clavegueram

El barri atreu milionaris com Messi, Thiago i Cesc que, com tots, n'hauran de pagar part dels treballs

La primera fase de les obres podria començar el primer trimestre del 2016

Bellamar no té clavegueram ni voreres en condicions

Només cal donar una ullada a un portal immobiliari per veure que el barri de Bellamar, a Castelldefels, és el que diríem d'alt standing: cases a la venda per 1,1 milions d'euros, 1,6 milions, 3,9 milions... No vol dir que no hi hagi pisos més barats, però és una zona amb vistes al mar i la muntanya que ha atret milionaris com Lionel Messi, Thiago Alcántara, Cesc Fàbregues, Luis Suárez i Marc Gasol. Aquesta riquesa, però, té unes contrapartides que són les molèsties que suposen viure a un barri sense urbanitzar: Bellamar no té clavegueram, ni voreres en condicions, ni fanals a molts carrers. “Cada tres o quatre mesos hem de cridar un camió que netegi els pous negres que la gent té a casa. Això costa 200 euros cada cop, i a la despesa s'hi ha d'afegir la mala olor i la insalubritat que això suposa. Si la fossa sèptica està ben feta no passa res. Però en molts casos les aigües fecals es filtren al terreny, a un pas del parc natural del Garraf. Aquesta situació contravé totes les legislacions”. Ho explica Mariano Gomà, president de l'associació de veïns de Bellamar.

Aquest arquitecte assegura que el barri té “una gran qualitat ambiental”, referint-se a les vistes i a la proximitat de la naturalesa, però també greus mancances. Gomà no creu que sigui un barri que s'hagi construït desordenadament, “ja que estava planificat amb un pla parcial”. El problema és que en els anys 60 i 70, quan es van construir les primeres cases, no era obligatori que el planejament fos totalment aprovat abans de donar les llicències d'obres. “No crec ni que l'Ajuntament fes la recepció de les obres”, assenyala aquest arquitecte, que hi afegeix que es van començar a construir les cases de manera particular però que les infraestructures van quedar abandonades. El barri, on viuen cap a 1.500 veïns, va créixer al ritme de Castelldefels, i els ajuntaments democràtics es van centrar en zones més populars com Canyars i Vista Alegre, es queixa Gomà: “Nosaltres vam quedar a la cua, potser per la distància amb el nucli urbà i perquè se'ns veu com un barri de gent rica.”

El 2002 hi va haver un intent de redreçar la situació, amb la redacció d'un projecte per urbanitzar el barri que va acabar al calaix després d'un recurs contenciós presentat pels veïns. El cost era alt, d'uns vuit milions d'euros, que s'havien de repartir entre l'Ajuntament i els residents –qui construeix ha d'assumir la urbanització–. “Quan s'analitza, es veu que era un projecte molt mal fet”, assegura el president de l'associació de veïns de Bellamar. L'alt cost venia donat, sobretot, per un mal càlcul del sòl: “el projecte estava dissenyat com si tot el subsòl fos de roca”, més difícil de treballar a l'hora d'obrir-hi rases i, per tant, més car.

Ara l'Ajuntament i l'associació de veïns han acordat, amb la firma d'un conveni, començar el pla de bell nou per urbanitzar el barri. Una empresa d'enginyeria ja n'està redactant el projecte, que serà presentat a l'entitat veïnal. “Proposarem que els carrers siguin de plataforma única, amb material diferenciat entre carretera i voreres, perquè en aquest barri no té sentit la vorera clàssica amb vorada”, precisa Gomà. L'associació també suggereix carrers amb escorrentia al centre, més que no pas embornals per desguassar l'aigua, així com mesures per pacificar el trànsit.

Quan es redacti el projecte se sabrà el cost de l'obra. Gomà calcula que es podria rebaixar a la meitat la quantitat de 8 milions que es van pressupostar el 2002. També caldrà veure quin percentatge assumeix l'Ajuntament i quin els veïns. El projecte es farà en dues fases: en la primera, s'executaran les canalitzacions de xarxes de residuals, pluvials i pavimentació de la calçada. En la segona, es farà la resta de la urbanització. En el calendari que s'ha fixat es preveu que la primera fase comenci el primer trimestre del 2016. Gomà es mostra satisfet que, si més no, hi hagi “un horitzó”, i l'alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, del PP, assenyala: “aquest és un compromís ferm per treballar. Bellamar és l'únic barri que ha quedat pendent d'urbanitzar, ja que no té ni voreres ni clavegueram.”

A banda, els veïns lamenten el mal estat de l'avinguda Constitució, al pas pel barri, que és més una carretera d'accés a l'autopista que un carrer. “Aquest frontal del barri pertany a la Diputació i l'Ajuntament no hi pot fer res”, lamenta Gomà. Els veïns demanen un projecte que faci aquesta zona “més amable”.

8
milions d'euros
és el que aproximadament costava el pla d'urbanització anterior, que els veïns van denunciar.

Renovació de l'enllumenat

Una de les queixes veïnals fa referència a l'enllumenat deficient, ja que en molts carrers l'únic punt de llum és el que aporten de manera particular els habitatges. En els propers mesos aquesta mancança estarà solucionada, ja que han començat els treballs per instal·lar 400 fanals al barri. El nou enllumenat combinarà la tecnologia LED amb les làmpades de descàrrega de vapor de sodi, segons les necessitats de cada zona. Les obres, que estan finançades per l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona, tenen un cost de 887.289 euros i duraran sis mesos, aproximadament. Els veïns, per tant, no hauran de sufragar part del nou enllumenat quan es comenci la urbanització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona