Urbanisme

Salou, obligat a refer el pla per desviar el barranc de Barenys

L'Ajuntament està prioritzant el nou disseny per canalitzar el tram final del barri de la Salut després que el jutge hagi descartat deixar-lo fora de la suspensió

La riera haurà d'assumir el doble del cabal previst inicialment

El recurs d'uns propietaris va fer que es declarés nul el pla parcial

El projecte per desviar el barranc de Barenys a Salou i acabar, així, amb les inundacions que periòdicament pateixen els veïns del barri de la Salut, a tocar de la platja de Ponent, torna a ser al punt zero. L'Ajuntament està treballant, de nou, per refer el pla parcial que incloïa la seva canalització després que el TSJC hagi descartat deixar fora de la suspensió el tram final del barranc, l'únic que actualment passa per zona urbana. El tribunal va declarar nul·la la tramitació del pla parcial el passat mes de desembre després d'estimar els recursos presentats per diversos propietaris de terrenys afectats pel projecte urbanístic, que també preveia la creació d'una zona hotelera i esportiva al nord del barri de la Salut.

Sense aclariment

La sentència de desembre passat anul·lava el projecte municipal, ja que considerava que en la canalització del barranc de Barenys no s'havien tingut en compte les xifres adequades. Així, mentre l'Ajuntament havia aplicat la coneguda com a Q200 (que calcula les possibilitats d'una inundació en un període de 200 anys), el jutge considera que el càlcul aplicat hauria de ser la Q500 (és a dir, el referent a un període de 500 anys i, per tant, amb més del doble de capacitat). Davant d'aquesta decisió judicial, el govern municipal va demanar un aclariment de sentència per saber si el redisseny era sols aplicable al trajecte que afectava els propietaris que havien presentat el recurs (és a dir, el tram per damunt de la via del tren) o bé si també incloïa la necessitat de refer el projecte al tram urbà per sota de les vies.

La resposta del jutge, però, ha estat que no veu motiu per fer un aclariment de sentència, decisió que per al govern és sinònim de la necessitat de revisió de tot el traçat del desviament del barranc.

Nou disseny

Davant d'aquesta situació, el govern salouenc ha decidit posar ja en marxa els canvis al pla parcial del sector 03 pel que fa a la canalització del barranc en el tram final. “Ja s'està treballant amb la Q500 al tram per sota de la via del tren per acabar amb les inundacions del barranc de Barenys”, va confirmar l'alcalde de Salou, Pere Granados. En concret, la solució tècnica que s'està estudiant és mantenir la sortida ja prevista pel carrer Barenys i afegir-hi tres canalitzacions subterrànies més per altres carreres paral·lels, que estarien interconnectades.

En una reunió recent amb el conseller de Territori, Josep Rull, es va informar que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està fent un estudi i definició del nou projecte, i que, a més, fixarà fases d'execució. Aquest document podria estar llest al llarg d'aquesta primavera.

El nou projecte, però, suposarà, segurament, un encariment, a més d'un increment del nombre d'expropiacions que seran necessàries a la zona per on ha de discórrer el traçat desviat del barranc. El projecte anul·lat implicava un total de 27 finques expropiades.

L'anul·lació del pla parteix dels recursos presentats per diversos dels propietaris on està prevista la zona hotelera i esportiva que s'oposaven a la previsió inicial que haguessin d'assumir el cost de canalització del barranc. El 2014, però, el pla ja es va modificar després que la Generalitat es comprometés a assumir els dotze milions de cost.

LA XIFRA

12
milions
era el cost que tenia el projecte de desviament del barranc que es va anul·lar. El pagava la Generalitat.

LA FRASE

De la resposta del jutge, entenem que hem d'aplicar el mateix criteri de la Q500 a tot el traçat
Pere Granados
Alcalde de Salou

En estudi l'alternativa a la zona hotelera

El parcial del sector 03 o de Barenys preveia també el desenvolupament urbanístic dels terrenys al nord del barri de la Salut, on estava previst fer una nova zona hotelera (que, en principi, havia de seguir el model dels complexos turístics) i una zona esportiva. L'objectiu era que aquesta zona es convertís en el pal de paller de l'aposta de Salou pel turisme esportiu i la desestacionalització del sector. Ara, el fet que s'hagi de tornar a reescriure tot el pla parcial i reduir els terrenys que quedaran disponibles per al desenvolupament hoteler i esportiu està fent que el consistori es plantegi la possibilitat de traslladar el projecte a una altra zona de Salou. L'alcalde, Pere Granados, va comentar, la setmana passada, que s'està estudiant tècnicament si hi ha altres ubicacions al municipi on sigui possible fer-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia