Urbanisme

Arquitectura

Nous equipaments culturals

Un edifici multipremiat

El centre cultural Mont-Àgora, a Montbui, suma una nominació als German Design Awards a la seva llista de premis internacionals

L'edifici va ser inaugurat fa poc més d'un any i té moltes utilitats

L'edifici Mont-Àgora, a Santa Margarida de Montbui, no para de rebre reconeixements pel seu disseny, obra de l'arquitecte igualadí Pere Puig. En aquesta ocasió, es tracta d'una nominació als German Design Awards 2017, que s'ha donat a conèixer recentment i que se suma a la menció especial en els ArchitizerA+Awards en la categoria d'edificis institucionals, governamentals i municipals rebuda el mes d'abril passat. Abans, el setembre del 2015, Mont-Àgora va ser seleccionat com un dels sis millors edificis civils del món en els últims tres anys en els prestigiosos Wan Awards, on també va rebre un reconeixement pel seu tractament del color.

El centre cultural Mont-Àgora va ser encarregat a l'arquitecte igualadí Pere Puig després de guanyar el concurs d'obra pública convocat per la Diputació de Barcelona l'any 2008 i es va inaugurar el març del 2015. L'edifici engloba una biblioteca, un auditori cinema amb 400 places, una sala polivalent amb un centenar de places i cinc aules de la veïna escola García Lorca. En només un any, el centre s'ha convertit en un punt de referència pels montbuiencs i s'hi han fet diversos actes. Es tracta d'un edifici especial per la combinació de colors suaus que donen lluminositat a l'espai, l'ús innovador de materials i textures en els panells exteriors i la combinació de finestrals que permeten l'entrada tamisada de llum natural, característica que va ser clau per rebre el Wan Award al tractament del color.

El despatx igualadí d'arquitectura que lidera Pere Puig ha projectat nombrosos edificis durant més de trenta anys, des d'habitatges unifamiliars fins a edificis públics. Les seves obres han rebut nombrosos guardons i reconeixements. Ha estat finalista dels premis FAD d'arquitectura en cinc ocasions, l'última el 2014 per l'edifici Campus Motor Anoia, situat a Castellolí.

Davant de tots aquests reconeixements, Puig reconeix que els premis “estan bé”, perquè “és una cosa que ajuda a fer que el despatx tingui més feina”. Però també destaca que, per sobre dels guardons, el més important per a ell és que l'edifici tingui una acceptació popular i que la gent l'utilitzi. “Que agradi als veïns que passen per allà cada dia”, explica l'arquitecte, “i això no passa sempre”, ja que sovint es crea una distància entre el món dels arquitectes, que poden valorar una obra que després no té acceptació entre els usuaris. Un fet que, pel que sembla, no passa amb el centre cultural Mont-Àgora. “Quan l'edifici té acceptació entre la gent que no entén d'arquitectura i els especialistes, estàs més tranquil”, comenta Puig, que també apunta que aquesta és la sensació que li transmet la seva obra a Montbui.

Una altra de les característiques de Mont-Àgora és la seva voluntat de traspassar els límits municipals. De fet, l'alcalde, Teo Romero, “sempre entenia que l'edifici anava dirigit no només a la gent del municipi, sinó també a la de tota la comarca i, realment, ha vingut gent de fora, i això ens agrada molt”, destaca Puig. Sense anar més lluny, el centre ha estat una de les seus del D'A, el Festival Internacional de Cinema d'Autor de Barcelona. Pel que fa al reconeixement en els premis internacionals, l'arquitecte posa en relleu el fet d'haver competit amb despatxos molt més de potències com els Estats Units i la Xina.

Any de construcció
2015
Arquitecte
Pere Puig
Utilització actual
Centre cultural, biblioteca, sala de cinema
Adreça
Passeig de Catalunya, s/n


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona