Urbanisme

Ciutadans i arquitectes faran propostes per al Rec d'Igualada

Els debats sobre el barri reuniran ciutadans amb els arquitectes, que presentaran les seves propostes a principis del 2017

El barri ha anat perdent indústries durant les darreres dècades i els nous usos arriben tímidament

El govern municipal d'Igualada impulsarà un procés participatiu per
tal de definir el futur del Rec, un antic barri industrial adober al sud de la ciutat, a la façana fluvial del riu Anoia.

Un terme municipal de només 8,2 quilòmetres quadrats i pràcticament urbanitzat al complet obliga a afrontar la reurbanització del barri, on conviuen indústries en actiu, habitatges i establiments de serveis amb desenes d'edificis abandonats.

Amb el títol Repensant el barri del Rec, es proposa a la ciutadania que imagini com ha de ser l'espai a llarg termini, en un procés en què també hi haurà implicats l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. El cost global del procés participatiu serà de 60.000 euros.

Ciutadans i arquitectes

A partir de les conclusions que s'extreguin dels diversos debats ciutadans, arquitectes i urbanistes podran fer arribar les seves idees i propostes, que en una darrera fase també seran escollides per un jurat format per experts
i agents igualadins. Els equips participants hauran d'haver fet abans una immersió al barri per conèixer l'opinió dels agents socials de la ciutat.

Al mes de juny es faran públiques les bases del procés, que hauran de ser aprovades pel ple municipal, i s'iniciarà la recepció de propostes, que s'hauran d'acollir en tres àmbits: urbanisme del Rec, regeneració d'edificis i disseny de l'espai públic.

D'entre els equips candidats, se'n seleccionaran quatre per a cadascun dels àmbits –dotze equips en total–, que s'integraran en els diversos debats ciutadans que s'organitzaran sobre el futur del Rec.

Es preveu que les propostes es puguin exposar al públic a principis del 2017 per tornar a ser debatudes pel conjunt dels igualadins i sotmetre's a la decisió d'un jurat que estarà format per professionals del sector, representants municipals, i membres del Consell del Rec, un nou òrgan que estarà format per una vintena d'agents socioeconòmics de l'entorn, representants dels diversos grups municipals i del municipi veí
de Santa Margarida de Montbui, ubicat a l'altra banda del riu.

La primavera del 2017, el jurat escollirà tres propostes guanyadores, una per a cadascun dels àmbits plantejats en la consulta de projectes.

Pauta per al nou POUM

El govern municipal defensa que el barri del Rec suposa el 80% del nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) que vol iniciar aquest mandat. L'alcalde, Marc Castells, ha assegurat que “si aquesta consulta es fa bé, el POUM també acabarà bé”.

El pla urbanístic vigent a Igualada és del 1986. Fa deu anys es va iniciar la redacció d'un nou POUM, retirat finalment pel rebuig social a obrir i ampliar carrers al barri i per la inviabilitat del trasllat dels adobers que hi quedaven per la crisi.

LES XIFRES

60.000
euros
costarà el procés participatiu per definir el futur del barri.
20
edificacions
estan protegides pel catàleg municipal de protecció arquitectònica.

Un passat adober amb futur obert

El barri del Rec té l'origen en una séquia que es feia servir per dur aigua al molí de l'Abadia i les hortes de la riba esquerra del riu Anoia. L'activitat adobera, iniciada a la ciutat al segle XIV, es va traslladar al llarg dels segles següents al costat de la séquia,
i s'hi van afegir indústries tèxtils i cotoneres.

A mitjan segle XX, a la zona hi havia unes 250 adoberies, el 40% de les de tot l'Estat. La competència dels països emergents i la introducció de les soles de goma van perjudicar greument el sector, que ha anat perdent empreses i treballadors des de llavors. Moltes de les empreses que han sobreviscut ho han fet exportant i especialitzant-se en pells destinades a articles de luxe.

La indústria continua sent el principal ús al barri, tot i que alguns edificis antics no estan ben conservats i alguns carrers són impracticables per als camions. La majoria d'indústries tancades dècades enrere continuen abandonades i els nous usos arriben tímidament. Habitatges, estudis de disseny, botigues i restaurants han obert escletxes entre edificis que amenacen ruïna.

Dues setmanes l'any, alguns espais tornen a la vida en el marc del Rec.0, festival de botigues efímeres que va néixer el 2009 per reivindicar el barri com a resposta al POUM finalment descartat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona