cultura

Cultura

“L’aplicació social de les arts és la més gran revolució”

Josep Maria Aragay, un dels impulsors del projecte Basket Beat, oferirà un taller al seminari A Tempo, Arts i Formació, que La Ciutat Invisible organitza aquest cap de setmana a La Mercè

Tot va començar el 2009: “Jo treballava en una fundació amb joves i em costava molt que participessin en activitats, així que vaig aplicar allò de Mahoma i la muntanya: es tractava de buscar alguna cosa en què els joves tinguessin habilitat i, a més, provoqués el seu interès. I així vam començar a treballar amb pilotes de bàsquet per fer música en grup i acompanyar els joves en el seu desenvolupament personal.” Ho explica Josep Maria Aragay, educador social i musicoterapeuta, i un dels impulsors del projecte pedagògic i musical Basket Beat , que només durant l’últim curs va “acompanyar” 3.000 persones, joves i no tan joves –també ofereixen tallers per a empreses–, de Catalunya, Andorra, França i Alemanya, intentant obrir-los noves expectatives vitals al ritme de les pilotes de bàsquet. Aragay oferirà demà el taller Bots pel canvi, una de les activitats programades dins del seminari A Tempo , Arts i Formació, que organitza entre avui i diumenge a La Mercè de Girona la fundació La Ciutat Invisible, creada per Bitò i vinculada a Temporada Alta.

“Som educadors i la nostra tasca educativa té un aspecte polític, perquè creiem en un tipus de societat i en la capacitat de les persones: per ser negre i de la perifèria no ets més ximple que un de Sant Gervasi. Per això intentem que tot el que fem sigui transformador i generi canvis. L’aplicació social de les arts és la més gran renovació, però no n’hi ha prou dient que l’art és integrador: s’ha d’adaptar a les necessitats de la gent”, afirma Aragay.

El taller que oferirà demà –dos grups, a les 15 h i a les 18.30 h– està orientat bàsicament a “professionals del món de l’educació” i promet no ser condescendent i tocar crostó, si cal: “Es tracta d’identificar els patrons que tenen com a mestres, hereus d’una tradició autoritària que hem de convertir en una altra més horitzontal. No és fàcil: les institucions educatives estan molt estructurades i, per tant, és inevitable el xoc entre la seva estructura rígida i processos més dinàmics i flexibles com els que proposem nosaltres.”

També tenen la seva pròpia orquestra professional de pilotes de bàsquet, la Big Band Basket Beat Barcelona, que el març vinent estrenarà un nou espectacle al Mercat de les Flors.

Avui, jornada oberta i gratuïta

A Tempo s’obrirà avui a La Mercè amb una jornada oberta i gratuïta. La ponència inaugural anirà a càrrec de Toby Miller (17.15 h), professor d’estudis culturals i mitjans a la Universitat de Califòrnia, que parlarà sobre la ciutadania cultural. Entre les 18 i les 19.30 h, vuit parelles de fet entre artistes i professors presentaran experiències realitzades a escoles i instituts sobre la integració d’arts i educació. Més de 3.000 alumnes participen en el projecte A Tempo, que ha implicat 28 centres de Girona i Salt. La jornada d’avui s’acabarà amb la conferència Educació i emancipació, de la filòsofa Marina Garcés.

Entre dissabte i diumenge es portaran a terme una sessió plenària sobre intercanvi intercultural a través de la dansa i les arts, amb Charlotte Svendler, i set tallers de pagament relacionats amb la dansa, la música i el teatre, a càrrec d’Aragay, Cesc Gelabert, Barbara Van Hoestenberghe i Lola Robles, Oriol Ferré, Quico Pugès, Didier Ruiz (La compagnie des Hommes) i Moisés Mato.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia