Patrimoni

El museu de la cuina de Tossa, pendent de finançament

El projecte museogràfic, imprescindible per poder obrir l’equipament, costa 50.000 euros, i l’Ajuntament buscarà finançament europeu i d’inversors privats

Un any i vuit mesos després que l’Ajuntament de Tossa va signar el conveni per poder obrir el Museu de la Cuina Catalana, situat a Can Ganga, l’equipament continua sense poder obrir al públic, mentre el govern espera el finançament que li permeti executar el projecte museogràfic.

El gestor de l’equipament, Jordi Tresserras, que va signar el conveni amb el consistori com a director del Laboratori de Patrimoni i Turisme Cultural de la Universitat de Barcelona (Labpatc), explica que la intenció era poder obrir durant l’estiu passat, i ara considera que sigui l’estiu vinent, mentre s’enllesteixen els projectes museològic i museogràfic, que haurien d’estar al gener i que tindrien un cost d’execució de cap a 50.000 euros.

Segons el conveni signat amb el consistori, l’Ajuntament només es fa càrrec dels subministraments bàsics i del manteniment de l’edifici, mentre que el Labpatc ha de garantir la gestió del museu i posar-hi el personal necessari per obrir al públic. La universitat, segons Tresserras, hi ha invertit vora 60.000 euros.

El conveni té una durada de tres anys (s’acaba el 24 de març del 2019). El director del projecte explica que la casa es va haver de restaurar perquè estava més pensada per tenir-hi oficines, “i s’ha hagut d’adaptar perquè sigui museu o col·lecció”. Per Tresserras, una de les dificultats per trobar finançament ha estat la intervenció de les finances de la Generalitat, que ha afectat projectes universitaris, i actualment s’estan centrant a buscar finançament per mitjà d’un projecte europeu. Una de les vies que s’explora són els grups d’acció locals pesquers (GALP).

La regidora de Turisme i coordinadora del programa per part de l’Ajuntament, Àngels Pujals, explica que hi ha diverses propostes pel projecte de museïtzació, i recorda, malgrat les crítiques que ha fet l’oposició, que la inversió que ha fet l’Ajuntament és de només 12.000 euros i que ha estat per manteniment i actuacions de conservació de l’edifici. Tot i que l’espai encara no s’ha pogut obrir al públic de manera regular, sí que s’hi ha fet alguna jornada de portes obertes i visites concertades.

Pel que fa a la feina feta, Tresserras explica que en una primera fase es va assumir la col·lecció etnogràfica del museu, que segons explica, estava molt malmesa. Ara, assegura, s’està treballant perquè el museu pugui entrar al registre de museus de la Generalitat, però admet que el fet que a la fi del 2016 la conselleria de Cultura tragués el Museu Municipal del registre no és un bon precedent. I és que el Museu Municipal, inaugurat el 1935, el més antic de Catalunya, continua fora del registre per les deficiències detectades. D’entrada, això sí, el nou museu de la cuina va entrar a la xarxa de museus de la costa catalana.

L’objectiu, però, és obrir, i per fer-ho “necessita un projecte museològic i museogràfic i una exposició permanent”. “Busquem fonts de públics i privats per fer aquesta museografia”, explica Tresserras, que presentarà el projecte als GALP. El projecte ha d’estar a punt al gener, amb una proposta de sales d’exposició permanent amb la cuina catalana centrada sobretot en la cuina de la Costa Brava sud. “Està anant més lent que no esperàvem”, admet el gestor.

Pel que fa als 60.000 euros invertits per la universitat, Tresserras explica que han servit bàsicament per pagar la persona encarregada de coordinar les tasques. Conscient de les suspicàcies que ha despertat sobretot en l’oposició de l’Ajuntament, Tresserras manté que no ha cobrat res, tot i estar a càrrec del projecte, i considera que el que s’hi ha invertit de moment és mínim, però entén que la direcció general de Patrimoni demani que abans de registrar un nou museu es millorin les condicions del municipal, com li va fer saber Patrimoni en la darrera reunió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona