Altres

Tantes històries com medalles

Tot a la vida té el seu revers, l’altra cara, allò inesperat que pot arribar de sobte i que ens pot fer il·lusionar, entristir, dubtar, estimar... Aquesta pot ser ben bé la conclusió del llibre Historias de medallas que Rossend Casanova acaba de publicar amb l’editorial Àmbit i amb disseny del vergelità Miquel Puig.

A partir d’onze testimonis narrats a la manera de contes, se’ns convida a reflexionar sobre les medalles commemoratives, petites peces de metall que reprodueixen diferents temes i concebudes per a honorar una persona o a celebrar un fet. Més de tres-centes les vam poder veure, el 2015, a la Casa Masó, a l’exposició Retrats de medalla, l’espectacle del bronze que va comissariar el mateix autor. “La idea va sortir aleshores, a Girona”, diu Casanova, “al catàleg de la mostra s’hi explicaven algunes peces, però des del seu vessant històric, i ara aquest llibre els dóna una altra perspectiva, a partir d’una narració novel·lada”.

I aquesta és la gran aportació. Fugint de les feixugues publicacions especialitzades, l’autor explica el món de les medalles com ningú esperaria, i ens proposa descobrir-lo a partir d’històries reals, fets verídics que tracten des de com l’escultor modela la medalla fins com es fabrica o com arriba a ser una peça de museu. I atenció, com a objecte sovint exclusiu i cobejat, també ens parla de situacions inesperades, des d’un robatori a d’altres més dramàtiques, com l’assassinat d’un artista. A més, les històries estan narrades de forma amena per tal d’apropar aquest món apassionant a uns lectors que, potser, no s’haguessin interessat mai en la medalla com a forma d’art.

Entre les diferents històries n’hi ha que tenen lloc en terres gironines. És el cas del capítol dedicat a les vivències de l’escultor reusenc Ramon Ferran que modelà, en viu, el perfil de Salvador Dalí per a la seva medalla un 1968 a Portlligat, o un altre on es descriu la passió d’un col·leccionista i que acaba a la Casa Masó amb l’aleshores alcalde Carles Puigdemont inaugurant l’exposició de medalles de l’any 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia