Art

El Bisbat de Lleida podria recórrer una sentència desfavorable sobre l’art de la Franja

Salvador Giménez Valls explica que el Bisbat de Barbastre-Montsó li va demanar per carta que sortís del Consorci per lliurar les 111 obres

El Bisbat de Lleida no tanca la porta a recórrer la sentència del Jutjat de Barbastre en relació amb el litigi per les obres d’art de la Franja, en cas que acabi sent desfavorable per als interessos lleidatans.

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, ha dit aquest dijous que “és un recorregut que haurem d’anar determinant les parts actores, tant el que demanda com el que és demandat, i podem recórrer un o altre o no recórrer ningú”, tot i que “això ho sabrem quan tindrem la sentència a la mà, després de llegir-la i estudiar-la”. Giménez Valls també ha explicat que va rebre una carta del Bisbat de Barbastre-Montsó demanant que el de Lleida sortís del Consorci del Museu de Lleida per lliurar les obres a l’Aragó a la qual Giménez Valls va respondre recordant que “no té competència per lliurar les obres” pel fet que estan protegides per la Llei de patrimoni català.

Salvador Giménez ha afirmat que el Bisbat de Lleida vol llegir la sentència i estudiar-la per tal de veure les possibilitats que hi ha pel que fa a la possibilitat de recórrer-la o no, primer davant l’Audiència d’Osca i, posteriorment, al Suprem. “Hi ha passos i hem d’esperar”, ha dit, tot remarcant que amb el procediment civil “entrem en la dinàmica del que és la justícia i d’una persona que acusa i d’una altra que es defensa”. El bisbe lleidatà, però, espera que el Jutjat número 1 de Barbastre no emeti sentència, com a molt aviat, abans de finals de l’estiu.

Giménez Valls ha afirmat que amb la demanda civil el litigi “ha començat de zero”, després de les sentències vaticanes que donaven la raó a l’Aragó. Salvador Giménez també ha remarcat que “no és una batalla entre Aragó i Catalunya sinó que és un petit litigi entre dues diòcesis”.

Cal recordar que el Jutjat de Barbastre va acollir els dies 16 i 17 de maig el judici per la propietat de les 111 obres d’art originàries de parròquies de la Franja que es troben al Museu de Lleida. El Bisbat de Barbastre-Montsó va interposar una demanada civil contra el de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal per reclamar l’entrega d’aquestes peces. La part lleidatana –Bisbat i Consorci– va aportar durant el judici diferent documentació que acreditaria que el Bisbat de Lleida va adquirir 83 d’aquestes obres a través de compravendes, donacions o permutes, mentre va reconèixer que la resta estan en dipòsit a Lleida i que pertanyen a les parròquies de la Franja d’on provenen.

El bisbe de Lleida també s’ha referit als suposats casos d’abusos sexuals que haurien tingut lloc a l’escola Maristes de Lleida entre els anys 1970 i 1980 per part d’un religiós del centre i ha expressat el “dolor i preocupació” que comporten denúncies com aquestes “sobretot per a les víctimes”, així com la “molèstia” que suposa per a l’Església. En aquest sentit, Giménez Valls ha dit que l’Església treballa per buscar mesures que impedeixin que es puguin repetir més casos com aquests.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA