Cultura

El 72% dels ordinadors connectats a Internet, amb virus

L'Institut Nacional de Tecnologies de Comunicació detecta un 10 per cent d'usuaris de la xarxa "temeraris"

Gairebé tres de cada quatre ordinadors domèstics amb connexió amb Internet té instal·lat algun tipus de codi maliciós o malware, i la meitat dels equips de les llars conté a més un programa que implica un "alt risc" per als seus usuaris, segons el primer informe elaborat per l'Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació (Inteco), que alerta del comportament "temerari" d'un petit percentatge d'usuaris que posa en risc tota la comunitat internauta.

L'informe, presentat dimarts 12 en una conferència de premsa, troba que un 75 per cent dels usuaris considera que la seguretat a Internet és acceptable. Curiosament, la mateixa proporció que d'ordinadors infectats.

Aquesta manca de percepció del risc afavoreix que no disminuexi l'ús de la xarxa, tot i que la meitat dels internatues admeten que deixen de fer algunes activitats per desconfiança, però també la propagació dels virus, ja que s'abaixa la guàrdia.

L'estudi s'ha fet amb més de 6.000 internautes i els seus equips, que s'han escanejat fins a 18.000 cops en sis mesos.

El comportament dels internautes, insisteix l'estudi, es reparteix entre un 10 per cent que actua de manera "temerària" i un altre grup dominat per la ignorància.

Els primers acostumen a ser adolescents i joves, gairebé sempre barons, que utilitzen l'ordinador a casa dels pares i que obren correus de remitents desconeguts si els hi semblen interessants, modifiquen les mesures de seguretat per accedir a jocs i intercanvien programes sense comprovar si estan lliures de programes maliciosos.

Aquí radica gran part del risc per a la comunitat internauta, ja que als ordinadors d'aquest 10 per cent es concentra un percentatge de virus superior a la mitjana.

Amb tot, pitjor és el que fa un altre 38 per cent dels internautes, que desconnecten el programa antivirus perquè, diuen, fa que el seu ordinador vagi més lent. Hi ha un 24 per cent que creu que els antivirus són innecessaris. Altre 25 per cent no creu en els tallafocs i fins un 42 per cent també pensa que els filtres contra l'spam no calen.

Els arxius maliciosos més freqüents son els troians (programes que s'instal·len en els ordinadors i són executats a distància), detectats en la meitat dels ordinadors de la mostra, i els adware publicitaris, presents en el 40 per cent dels equips.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.