Arts escèniques

Crítica

Un guant

Pedro Casablanc s’adapta com un guant en aquest joc de miralls en què ell fa de Ramón Gómez de la Serna, qui, a la vegada, parla de Ramón María de Valle-Inclán. Com que és una mena de cabaret literari podríem dir que el guant correspon fonèticament al one, (un, en anglès). Però també és cert que l’actor està acompanyat per la música incidental, com de pluja fina, d’hivern de Mario Molina.

De la Serna fa un ditiràmbic biòpic d’excentricitats de l’impulsor de l’esperpent a escena. Albertí confia que aquest castell de focs de paraules i imatges restitueixi tant Valle Inclán com Gómez de la Serna. Això, tot i la diversió i el joc escènic enginyós, auster i brillant alhora, serà més complicat d’aconseguir. Si Valle-Inclán encara es reedita és perquè el seu tenebrisme farsesc marca la desolació d’una societat que estava orgullosa d’un imperi que es desfeia. Els llibres de Gómez de la Serna ja només es troben en antiquaris. Aquesta peripècia lúdica evoca a les seves greguerías, poemes divertits d’observació del món quotidià.

Albertí va fer una peça similar fa quasi vint anys al Condal: De Manolo a Escobar. En aquell cas, era el mateix cantant el que es reia de la seva popularitat amb una sornegueria que el rescatava dels Mi carro me lo robaron... Ara, Casablanc actua sense sortir de les candeles de l’escenari. Li falta el toc d’improvisació més dantesc per fer esclatar el públic. Això li treu potència i el converteix en un rellotge suís de precisió a contemplar a l’estanteria que no es pot ni tocar. L’espectacle, dèiem, no suscita l’interès literari, però sí que aconsegueix un suggeridor somriure trapella. Amb l’ambició de la forma, a vegades, el públic es queda veient el guant que atrapa el feix de llum, però obvia la lluna que el dit assenyala.

Don Ramón María de Valle-Inclán
Direcció: Xavier Albertí Intèrprets: Pedro Casablanc i Mario Molina (piano)
Teatre Poliorama de Barcelona (25 d’abril ) fins al 12 de maig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
MÚSICA

El Sónar es farà tot a l’Hospitalet de Llobregat a partir del 2026

BARCELONA
Crítica

Tradició, patrimoni i nova creació

art

El FAD es converteix en la Federació FAD

barcelona