Cultura

1991: L'esclat del Sant Jordi

El primer número de la nova col·lecció de CDs ‘Rock català, 1980-1994’, de franc amb l’AVUI de diumenge vinent

El 14 de juny de 1991 22.000 persones van omplir una de les grans places barcelonines: el Palau Sant Jordi. Era una oportunitat única de veure dalt d’un mateix escenari Sopa de Cabra, Sau, Sangtraït i Els Pets, els quatre puntals de l’anomenat rock català, fenomen musical sorgit als anys 80 que englobava les diferents propostes de pop-rock en català del moment, la gran majoria de fora de la capital. Ara l’AVUI recull aquest moviment musical en una nova col·lecció, Rock català, 1980-1994, que començarà amb el diari de diumenge vinent amb un primer CD gratuït.

El boom
Aquella cita a Montjuïc va marcar un abans i un després en el panorama musical català. Aquestes bandes es van convertir en els referents de tota una generació, es van començar a vendre discos a cabassos i s’organitzaven concerts seus arreu. Hi ha qui diu que a Catalunya la música no havia tingut mai abans tan bona salut.
Durant aquell 1991, però, no tot van ser flors i violes. El món de la música va perdre un dels artistes més grans de la història quan Freddie Mercury va morir de sida al novembre. L’any havia començat amb la primera Guerra del Golf, que vam poder veure en directe per televisió, i al maig ETA va matar nou persones en un atemptat amb cotxe bomba a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic.

En el terreny esportiu, es van viure moments de màxima eufòria. El dream team va guanyar la seva primera Lliga –després n’arribarien tres més d’infart– i començava el compte enrere per als Jocs Olímpics.

Himnes
“Bona nit, malparits!”. Amb aquest crit, Gerard Quintana, cantant de Sopa de Cabra, escalfava l’ambient dels seus concerts, en què temes com L’Empordà, es corejaven com autèntics himnes. Qui els havia de dir a aquests gironins que arribarien a vendre 90.000 còpies només aquell any del disc Ben endins.Tampoc els dos components de Sau, el desaparegut Carles Sabater i Pep Sala, s’imaginaven el grau de popularitat que obtindria la cançó Boig per tu, un fenomen que ha traspassat fronteres i de què la cantant Luz Casal va fer una versió en castellà.

El rock dur dels Sangtraït també va arreplegar un gran nombre de seguidors. Amb el seu primer disc, Els senyors de les pedres, els de la Jonquera es van saber fer un lloc en el panorama del rock català, com també ho van fer Els Pets amb temes com S’ha acabat. Per cert, el grup de Constantí és l’únic d’aquests quatre que encara batega, i amb molta força!

Aquest primer disc de la col·lecció inclou també temes de Ja T’ho Diré, Tancat per Defunció, Umpah-pah, Lax’n’Busto, La Madam & Mikimoto i molts d’altres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.