Cultura

1990: L'any que el rock català es consolida

Mentre Tancat per Defunció treu el primer disc amb gran èxit, Sau i Sopa de Cabra es professionalitzen

El que fins llavors eren uns quants joves músics de comarques que tocaven rock i cantaven en català, el 1990 es va convertir en un fenomen de masses. Els grups no donaven l’abast. Compaginar els bolos per tot Catalunya i les seves feines respectives cada vegada és feia més difícil, fins al punt que els més representatius es van professionalitzar. Els Sau van arribar a les 140 actuacions i els Sangtraït a les 86; els Sopa de Cabra en van fer 83 i els Tancat per Defunció 80, i això que acabaven de treure el seu primer disc, Sense retorn. L’augment de contractació va suposar també que pugés el nivell de les propostes artístiques. Els Sau, per exemple, van tirar la casa per la finestra amb Quina nit!, enregistrat entre Londres i Barcelona, que va suposar la seva consolidació definitiva. Aquell any el cedé prenia el relleu al vinil i Sangtraït va ser un dels primers a provar el nou format amb Terra de vents, amb el qual van actuar per primer cop a Barcelona i a Madrid. Als Sopa de Cabra tampoc els va anar gens malament. En pocs mesos es van vendre més de 50.000 còpies del disc La roda. Tot un èxit!

Sangtraït
No recordo
És una de les cançons clau del disc Terra de vents, en especial per la contundència de la bateria i el solo de guitarra que la divideix en dues parts.

Sau
No he nascut per militar
Abans que el bateria Carles Oliver se n’anés a fer el servei, els Sau incloïen aquesta cançó de clar contingut antimilitarista a l’àlbum Per la porta de servei.

Els Pets
Vespre
És l’última cançó que Els Pets van gravar en el seu primer disc. Aquesta balada lenta i intimista que trencava el conjunt festiu la va escriure en Lluís Gavaldà quan era a Amèrica i s’enyorava de casa.

Lax’n’Busto
Nena
Un rock que formava part del primer disc dels Lax’n’Busto, Vas a punt… o què?

Tancat per Defunció
Com vols que t’ho digui
Malgrat que els Tancat per Defunció van gravar Sense retorn en només tres dies, van ser capaços d’aconseguir quatre èxits. Com vols que t’ho digui va ser el tema més escoltat de l’àlbum.

Kitsch
Perversió
Els Kitsch treien el 1990 un disc de debut homònim gravat als estudis Cluster de Barcelona i produït pel guitarrista de la Mondragón, Jaime Stinus.

080
Les golfes
D’entrada, el nom d’aquest quintet era 080-BCN, però van optar per eliminar les sigles barcelonines per abreujar. Les golfes forma part del seu segon disc, La llei del plaer.

Tomeu Penya
Rock’n’roll (els millors anys)
Després de fer realitat el somni d’actuar al Palau de la Música, Penya entra en un dels moments més dolços de la seva carrera amb l’edició d’Els cors ferits, el seu vuitè treball.

La Gran Aventura
Sota pressió
Els sabadellencs La Gran Aventura van guanyar el 1990 el concurs Èxit de TVC amb una maqueta de tres cançons entre les quals hi havia Sota pressió.

U-Tòpics
Els cotxes et refreguen al passar
La veu de la cantant Maria de Santfores va aportar una alenada d’aire fresc al masculinitzat panorama del rock català en la frontera de la dècada dels noranta.

Grec
Tornaràs
Els Grec van viure a cavall de dues generacions, i l’esclat del rock català els va agafar a les acaballes de la seva trajectòria artística.

Hernandez & Fernandez
Tokio
Es deien Hernandez & Fernandez, així, sense accents, i no eren dos, sinó sis. Tokio va ser un dels principals èxits d’un grup que va desaparèixer tan ràpid com havia aparegut.

Pixamandúrries
Barna 93?
La banda gironina practicava un punk-rock contundent i furiós. Es podrien definir com un grup que cantava la insubmissió.

Fabius Cata
El porter
Els manresans Fabius Cata van ser un dels nombrosos grups que van aparèixer en escena en l’època daurada del rock català. Van tenir una vida efímera.

Ocults
Pa amb oli nacional
Aquesta és la cançó que dóna nom al segon disc dels Ocults, una banda de Mallorca liderada per Antoni Nicolau.

Cia. Elèctrica Dharma
La presó del rei de França
El 1983 la Companyia Elèctrica Dharma enregistrava per primer cop aquest tema popular per obrir el disc Catalluna.

Plateria
El tren de la costa
L’orquestra va versionar El tren de la costa, un tema que havien cantat en castellà Los Sirex.

Pegasus
Rockejant
Els Pegasus eren un quartet de primeres espases que el 1990 van gravar El setè cercle.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.