cultura

La UV incideix en la memòria històrica amb una exposició sobre els espais de la repressió franquista

La mostra recull prop de 70 fotografies de l'artista i professora Ana Teresa Ortega de llocs com el convent de la Mercé de Borriana, Sant Miquel dels Reis o la plaça de bous de València

El Centre Cultural La Nau de València acollirà fins al 7 de novembre l'exposició Cartografies silenciades. Espais de repressió franquista, la qual pretén donar visibilitat als espais més emblemàtics de la repressió franquista: camps de concentració, colònies penitenciàries militaritzades i espais on hi va haver afusellaments massius durant la Guerra Civil espanyola i la postguerra.

Espais com la plaça de bous de València, que durant uns mesos va ser habilitada com a camp de classificació de presoners, i el convent de Santa Clara de la mateixa ciutat o la biblioteca de Sant Miquel dels Reis, que van ser camps de concentració. O com el convent de la Mercé de Borriana, que va ser fins al 1942 la segona presó més important de Castelló, i el camp de concentració d'Albatera (Alacant), que va ser un dels més durs que hi va haver al final de la Guerra Civil.

Aquests i molts altres llocs han sigut fotografiats per l'artista i professora Ana Teresa Ortega que ha remarcat que es tracta d'espais silenciats, de fet no hi queden pràcticament vestigis del que van ser. “Molts han desaparegut i no solen haver-hi plaques que en facen memòria”, ha declarat en la presentació de la mostra aquest matí.

Junt amb les seues fotografies que posen en relació passat i present, l'exposició exhibeix també documentació interessant d'arxius militars, entre els quals destaca el material prestat per l'Arxiu General Militar d'Àvila sobre les normes i els regalaments dels camps de concentració franquistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles