cultura

L'heroi desconegut

Núria Esponellà va destacar ahir a El Claustre l'esforç documental i l'estil àgil i directe de Martí Gironell en la novel·la ‘L'arqueòleg'

Entre obres d'art i davant d'un públic nombrós, el periodista i escriptor besaluenc Martí Gironell va presentar ahir a la galeria d'art El Claustre, de Girona, la seva tercera novel·la històrica, L'arqueòleg (Columna), com ja ho havia fet fa dos anys amb la segona, La venjança del bandoler. Si en aquella ocasió el presentador va ser el conseller Joaquim Nadal, ahir aquestes funcions van ser assumides per una companya d'ofici, l'escriptora Núria Esponellà, que curiosament també va comparar Gironell amb Nadal, ja que tots dos han hagut de fer molts quilòmetres per les seves circumstàncies vitals i laborals. No tants, però, com el monjo benedictí Bonaventura Ubach (1879-1960), a qui Gironell ha recuperat d'un cert oblit històric per protagonitzar L'arqueòleg, “un llibre de viatges i d'aventures de dimensions bíbliques, amb molts registres diferents”, segons el seu autor, però també un intent de reivindicar la figura d'aquest religiós orientalista que va posar les bases del futur Museu de Montserrat amb els objectes que va reunir –pagant-los, no espoliant-los, que consti– en el seu llarg viatge pels escenaris de la Bíblia.

Núria Esponellà va destacar sobretot “la gran quantitat d'informació i documentació” que Gironell ha utilitzat per escriure aquest llibre, amb l'estil “àgil i directe” que el caracteritza des d'El pont dels jueus (2007). “Alguns ja han parlat d'aquest llibre con si fos la història de l'Indiana Jones català, però jo crec més aviat que L'arqueòleg entronca més amb la tradició de les novel·les cavalleresques, perquè aquí també hi ha història, mite i molta llegenda”, hi va afegir Esponellà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA