Cultura

Crítica

teatre

Espanya miserable

Només tinc elogis pel nou espectacle d'Oriol Broggi i La Perla 29. La posada en escena de Luces de Bohemia és la demostració de l'excel·lència i d'un bon afer teatral. Un text meravellós, uns actors a l'altura i una direcció a favor d'ambdós.

Pocs personatges hi ha, en la literatura espanyola, amb la riquesa expressiva i profunditat del genial Max Estrella. Aquest filòsof amb trets nihilistes, poeta cec, embriac visionari, escopidor de veritats incòmodes, que acaba sucumbint i matant el que més estima, en la lluita inútil contra la caspa social i política. Valle-Inclán va fer una sensacional crònica fictícia dels últims dies d'Alejandro Sawa a l'Espanya de principis de segle XX; però, a més, va concebre una nova manera de mirar el món amb l'esperpent, un engranatge estètic, sistemàticament deformat i crític, inspirat en Goya i Quevedo, capaç de plasmar la disfunció grotesca de la realitat, recreant el sentit tràgic de la vida espanyola. És, avui, una obra vivíssima!

Oriol Broggi dirigeix amb respecte i cura la posada en escena, amb mirada neta, més amable que esperpèntica, jocosa, naturalista, i amb la intel·ligent decisió de potenciar el valor fonamental del text, que és, de fet, l'autèntic protagonista. La llum i les ombres juguen a favor de l'estètica miserable i l'atmosfera, però hi sobren les acostumades musiquetes (Ovidi, Lou Reed?), com també la broma privada catalaneta; caldria, a més, afinar un pic encara en la dicció castellana i clarejar la confosa escena quarta. Tanmateix, trobo encertat, perquè el sentit hi juga a favor, el poema de Cernuda a l'estil Paco Ibáñez. Fantàstica interpretació, generosa, que conforma i equilibra així tot l'espectacle, en particular, l'enjogassat i magnífic Manel Dueso. Sens dubte, un espectacle necessari i meravellós!

Luces de Bohemia
Autor: Valle Inclán
Director: Oriol Broggi
Intèrprets: Lluís Soler, Xavier Boada, Màrcia Cisteró, Manel Dueso, Camilo García, Marissa Josa, Jordi Martínez i Jacob Torres.
Biblioteca de Catalunya. 22 de juny del 2011.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Colomo
El músic de Sant Celoni publica ‘Tecno-realista’

“Em calia cantar contra Elon Musk i el tecno-optimisme”

Barcelona
art

L’equip de comissàries de ‘Miró-Picasso’ i el crític d’art Eudald Camps, Premis GAC

barcelona
música

El Festivalot torna a la Devesa, després de passar pels barris

girona
art

Un Degas a Todocolección per 926 euros

barcelona
TEATRE

El Lliure de Gràcia debat íntimament sobre el feixisme a ‘Retrat de l’artista mort’

BARCELONA
LLETRES

Rosa Regàs desgrana sense tabús la seva vida en el llibre ‘Un llegat’

LLOFRIU
música

Buhos, Els Amics de les Arts, Mishima i Ambauka, al Festival Inspira

ripoll

El fiTM presenta un cartell amb un ampli ventall estilístic

LA BISBAL D’EMPORDÀ
ART

Una exposició de Gabriel Casas, entre la programació del festival Lumínic

SANT CUGAT DEL VALLÈS