cultura

Entre els vents i les guitarres

El Black Music Festival reunirà al març Maceo Parker, Trombone Shorty, Freak Power, The Brew i Tom Principato

El festival es clourà amb una producció pròpia: Triphasic i el Girona Jazz Project, junts

Les xifres clares: 28 artistes, 21 concerts, un 70% d'artistes catalans, i un pressupost de 197.000 euros, que és, aproximadament, un 5 per cent inferior al de l'edició anterior (207.000 euros), que va ser la del desè aniversari del Black Music Festival, celebrat l'any passat amb una programació més extensa, al llarg de sis setmanes. L'onzena edició del Black Music, presentada ahir a l'Ajuntament de Salt pel regidor de Cultura, Robert Fàbregas, i el director del festival, Jordi Planagumà, torna a concentrar-se en un mes, entre el 2 i el 30 de març. La sala saltenca La Mirona tornarà a ser l'escenari principal del festival, però també s'han programat concerts a l'Auditori de Girona, la sala Tourmix, el Teatre de Bescanó, La Planeta, el Teatre de Sant Narcís i el Sunset Jazz Club. A més, gràcies als concerts de presentació que ja van començar la setmana passada i continuen avui, el festival ha arribat a Banyoles, Figueres, la Cellera de Ter, la Pera i Osor. I a Barcelona, on ahir a la nit van tocar els suecs Diamond Dogs, a l'antiga fàbrica d'Estrella Damm.

El Black Music 2011 té dos eixos principals: els instruments de vent, representats pels ja clàssics Maceo Parker i Freak Power i la nova revelació de la música negra, Trombone Shorty & Orleans Avenue. I les guitarres i el rock'n'roll, a càrrec de The Brew –que tornen al festival per inaugurar-lo–, The Jim Jones Revue i Tom Principato, que el mateix dia del concert, a la tarda, oferirà una masterclass a l'Espai Musical Marfà (17 h, 3 euros; inscripcions al web del festival), on “l'home de la Telecaster” parlarà de la seva llarga experiència i dels seus trucs com a guitarrista.

El festival es clou el 30 de març amb una producció pròpia: la col·laboració inèdita entre el Triphasic de Llibert Fortuny i la big band Girona Jazz Project, amb imatge sincronitzada fins i tot en els fragments improvisats. El resultat es titula Guadajuko, que vol dir “fantàstic!” en la llengua dels tarahumares mexicans, coneguts pel fet de ser uns grans corredors de fons, com els músics implicats en aquesta nova aventura.

‘Reggae' per a tota la família i altres propostes

Jordi Planagumà va destacar ahir que el Black Music aposta per preus molt populars, entre els 3 euros del concert familiar Reggae per a xics –un apropament, tan divertit com pedagògic, a la música jamaicana, a càrrec de The Penguins– i els 25 euros que costarà a la taquilla (20, a la venda anticipada) el concert del gran saxofonista Maceo Parker. La mitjana dels preus de les entrades és de 12 euros. També hi ha dos abonaments: un més “de vents”, que permet veure Maceo Parker, Trombone Shorty, Freak Power i The Brew, per 45 euros; i un més “de guitarres”, per assistir als concerts de The Jim Jones Revue, Tom Principato i The Brew, per 25,50 euros.

El festival, que en aquesta edició espera rebre unes 9.000 persones, proposa diverses activitats paral·leles com ara un taller de gospel a l'Espai Musical Marfà –120 places i ja és ple, com el concert d'Andrea Motis–, un taller de fotografia de concerts, i el cicle Black Music & Films, que deixa el documental per passar-se a la ficció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LLENGUA

Joan Vall: “La llengua es defensa a les urnes”

BARCELONA
cultura

Jusèp Boya, Gemma Carbó i Rosa Lluch Bramon seran els experts que assessoraran el procés per escollir el nou director del Muhba

barcelona
LLIBRES

Litterarum dedicarà la propera fira a reivindicar l’art com a teràpia

BARCELONA
Cultura

Mor als 89 anys el periodista i escriptor francès Bernard Pivot

ART

Torrent Pagès “reneix” en una exposició a la Fundació Valvi

Girona
TEATRE

Joan Lluís Bozzo torna al teatre amb un documental sobre salut mental juvenil

BARCELONA
TEATRE

El TNC furga en la comèdia dramàtica de família a ‘Amnèsia’

BARCELONA
Cinema

El Truffaut dedica un nou cicle de la Fimoteca a Wim Wenders

Girona
Joan Safont
Periodista i escriptor

“Els polítics tenen pànic de semblar massa intel·lectuals”

Barcelona